2024. szeptember 29., vasárnap

Megismertetni a gyerekeket a gyökereinkkel

Pénteken zárul a Dél-bánsági hagyományőrző, anyanyelvápoló, közösségépítő, népzenei és néptánctábor Székelykevén

Vasárnap kezdődött a Dél-bánsági hagyományőrző, anyanyelvápoló, közösségépítő, népzenei és néptánctábor Székelykevén. A rendezvényen mintegy nyolcvan gyermek vesz részt a 6 évesektől a középiskolás korosztályig. A helyieken kívül a táborba Hertelendyfalváról, Pancsováról, Torontálvásárhelyről, Versecről, Keveveváráról és Magyarországról is érkeztek résztvevők. A gyerekeket tánc-, hangszer- és énekoktatás, kézműves foglalkozások, anyanyelvápolás és táncház várja, de a kisgyermekes foglalkozások is a program között szerepelnek.

– A tábor célja összefogni a Dél-bánsági magyar falvakat, egyesületeket, de főleg a gyerekeket. Nagyon fontos, hogy már kiskorban építsük a közösségeket. Hogyha nincsenek ilyen és ehhez hasonló események, a gyerekek nem ismernék egymást, nem találkoznának egymással. Mindezek mellett még néptáncot és népzenét is tanulnak, ami jó élményt nyújt számukra, ugyanis mindig van benne valami új. Mi ebben a táborban próbáljuk megismertetni a gyermekeket a gyökereinkkel – emelte ki Györfi Horváth Gizella, a tábor egyik szervezője.

Kürtössy Péter felvétele

Kürtössy Péter felvétele

Mint beszélgetőtársunk hozzátette, a rendezvényen uralkodó hangulat kiváló, a gyerekek talán kicsit túl elfoglaltak is, hiszen az oktatáson kívül délutánonként kézműves foglalkozáson is részt vesznek.

– Esténként is mindig van valamilyen program. Hétfőn a szabadkai Duhaj Zenekar és Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület adott egy másfél órás műsort. Az ilyen jellegű rendezvényekre bárki betérhet. A szülők is ellátogathatnak hozzánk, körbenézhetnek, megtekinthetik a programokat. Aki nem táborlakó, az értelemszerűen éjszaka nem marad itt, ahogy a székelykevei gyerekek sem. Ők otthon alszanak, mert kinőttük a szálláslehetőség kereteit. Ma vár még ránk egy moldvai táncház Erdélyi Lenke és Lukács Imre vezetésével, holnap karaoke és Ki mit tud? estet rendezünk, a péntek pedig a zárónap. Ekkor kerül megrendezésre a gálaest – hallottuk a szervezőtől.

A gálaesten a gyerekek bemutatják a nagyközönségnek mindazt, amit a héten megtanultak a táborban. Ezen a napon minden kedves érdeklődőt várnak, aki megtekintené a táborozók munkájának gyömölcsét.

– A nagy tánccsoportot a magyarországi Kosnás Árpád és Kosnás Andrea vezeti, míg a kis tánccsoportot Kiss Zsélykó újvidéki koreográfus, valamint Raffai Anikó adai koreográfus iránytja. Szabó András Temerinből érkezett, ő foglalkozik a zenészekkel, míg a budapesti Szabó Annamária, a kezdő és a haladó énekesekkel. A pancsovai Kemény Mária a kisebbeket tanítja énekelni, valamint a koreográfiához szükséges népdalokat gyakorolja velük. Az anyanyelvápolást Zsámboki Tímea és jómagam vezetjük. A kézműves foglalkozásokat Vass Krisztina és Torjai Zita Katalin tartja. Ma óvodáskorú gyermekeket is várunk a táborba, akiknek plusz foglalkozásokat szervezünk a temerini Lukács Imre és Lukács Fodor Valéria, valamint Erdélyi Lenke vezetésével – tette hozzá Györfi Horváth Gizella.

A Dél-Bánság magyarsága számára jelentős rendezvény az idei évtől kezdve a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági tábora. A péntekig tartó rendezvény a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség támogatásával valósul meg. A tábort Magyarország Kormánya mellett a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, az MNT, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság is támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével.

Nyitókép: Kürtössy Péter felvétele