2024. szeptember 4., szerda

A népdal szeretete összeköt

Palicson lezajlott a IX. Kárpát-medencei népdalkör találkozó

Hat vajdasági és három magyarországi népdalkör vett részt a Kárpát-medencei népdalkörök találkozóján, amelyet szombaton tartottak meg Palicson. A rendkívüli helyzetre való tekintetettel önkéntes adományokat is gyűjtöttek az árvízkárosultak javára. Szeles Attila, a Palics Magyar Művelődési Egyesület elnöke levélben üdvözölte a megjelenteket, mivel hét palicsi polgártársával egyetemben a VMSZ szervezésében Sremska Mitrovicában vett részt az árvízi mentésben. Mint Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa megnyitóbeszédében hangsúlyozta, ahogyan a népdal szeretete, az igény a találkozásra, a közös éneklésre, úgy a segítő szándék, az emberség is a lélekből táplálkozik.

Felemelő volt hallgatni, ahogyan a vajdasági és a magyarországi népdalkörök vezetői a műsor kezdetén együtt énekelték az Elindultam szép hazámból... kezdetű népdalt.

Brezovszki Esztertől, a Szederinda népdalkör művészeti vezetőjétől megtudtuk, 2006 óta Kárpát-medencei jellegű a 2002-ben indult rendezvény, amely a népdal szeretetéről, a tapasztalatcseréről és a barátkozásról szól. Az idén mórahalmi, mélykúti, csólyospálosi, topolyai, csókai, oromi, ludasi, hajdújárási, palicsi fellépők voltak a találkozón.