2024. szeptember 4., szerda

Harmadszor is ötjátszmás?

A sorsolás nagyon kedvelhet egyes párharcokat. Már a torna elején megjegyeztük, hogy az idei nagy tornákon a lehető négyből három-három alkalommal játszották a Paolini–Andreescu és a Đoković–Popyrin meccset, és most ugyancsak az idei harmadik Sinner–Medvegyev rangadó következik. Mesterhármast csak Paolini tudott teljesíteni, Popyrin 0:2-ről szépített, míg Sinner és Medvegyev idei mérlege a Grand Slam-tornákon 1:1-re áll – Melbourne-ben az olasz nyerte meg a döntőt, Wimbledonban pedig az orosz a negyeddöntőt, s mindkettő ötjátszmás volt – és most eldől, 2024-ben ki lesz a sikeresebb. Sinner győzelme azt jelentené, hogy máris pontot lehetne tenni az idei pontverseny végére, Medvegyev pedig a győzelemmel letaszítaná Đokovićot a ranglista 5. helyére.

A múlt éjjel nem sok drámai pillanat adódott. Sinner igazán csak az első játszmában bajlódott Paul ellen, hisz azt 1:4-ről fordította meg, Medvegyev és Draper meglehetősen könnyen törtek utat a negyeddöntőbe, és a De Minaur–Thompson ausztrál párharc is a négy szett ellenére egészen simának tűnt. A nőknél egyedül a brazil Haddad Maia és a dán Wozniacki csatája volt ranghoz illő, Świątek és Pegula könnyebben nyertek, mint azt feltételezni lehetett, egyedül Muchová és Paolini meccsének eredménye csalóka, mert a cseh fölényesen, de szoros csatában győzött csak a fürge olasz ellen.

Negyeddöntő, férfiak, felső ág: Sinner–Medvegyev (az egymás közötti mérleg 5:7), De Minaur–Draper (3:0). Nők: Świątek–Pegula (6:3), Haddad–Muchová (0:3). Az éjjel ismertek lettek az alsó ág elődöntősei a férfiaknál a Zverev–Fritz (5:4) és a Dimitrov–Tiafoe (3:1), a nőknél pedig a Badosa–Navarro (1:0) és a Szabalenka–Dzseng (2:0) párharcok után.

NEW YORK. – US Open, férfiak, nyolcaddöntő: Sinner–Paul 7:6, 7:6, 6:1, Medvegyev–Borges 6:0, 6:1, 6:3, De Minaur–Thompson 6:0, 3:6, 6:3, 7:5, Draper–Macháč 6:3, 6:1, 6:2. Nők, nyolcaddöntő: Świątek–Szamszonova 6:4, 6:1, Pegula–Snajder 6:4, 6:2, Muchová–Paolini 6:3, 6:3, Haddad–Wozniacki 6:2, 3:6, 6:3.

 

Nyitókép: Danyiil Medvegyev kiváló formában játszik (Fotó: Beta/AP)