2024. szeptember 4., szerda

Határok nélkül a zene szárnyán

Hivatalosan is zárásához érkezik az „ORGAN – Zene határok nélkül” című projekt, melyet a Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Unió társfinanszírozásával valósított meg a Szeged-Belvárosi R. K. Plébánia és a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ.

A projekt másfél éve alatt sok színvonalas zenei program valósult meg a partnerek együttműködésével, leglátványosabb elemként ki kell emelni a zentai Jézus Szíve Templom orgonájának elkészültét, melyet nagyon várt már az ottani közösség, és nagy űrt hivatott betölteni a térség zenei életében. Az összesen csaknem 90 orgonabemutató-előadás keretében közel 3000 résztvevő kaphatott szakszerű betekintést a hangszer bonyolult világába, köztük néhány Délvidékről érkező diákcsoport is. A bemutatókat vetítettképes-előadás, egy kisfilm és idővel egy orgona-modell tette élményszerűvé, sőt, a kisiskolások egy csalafinta rejtvényekkel teli munkafüzet segítségével is átélhették az orgonaépítés rejtelmeit.

Nem maradhattak csalódottak azok az érdeklődők sem, akik az orgona hangjára voltak kíváncsiak, hiszen eddig hat alkalommal kápráztatták el neves orgonaművészek játékukkal a közönséget. Erre a sorozatra a teljességet kifejező hetedikként teszi fel a koronát június 28-án, szombaton este 19.00 órától Dominique Levacque párizsi vak orgonaművész ingyenes koncertje.

Azok sem csalódtak, akik a kamarazenei-, kamarakórus-, illetve a nagyszabású kórus- vagy szimfonikus koncerteket kedvelik, ezekre ugyanis a projekt másfél éve alatt összesen hét alkalommal került sor. Emellett természetesen Zentán is sokféle zenei eseményben csúcsosodott ki a projekt: a régi hagyományokra visszanéző Egyházzenei Fesztivál főszereplője lett az új orgona – egy teljes hétre való koncertsorozattal. Emellett különféle koncerteknek és színvonalas nemzetközi kántortalálkozónak is helyet adott a Jézus Szíve Templom. Ha nem csak a különféle zenei alkalmakat, hanem ezek látogatottságát is számszerűen akarjuk összegezni, azt mondhatjuk, összesen több mit 16 000 látogatója akadt a határon átnyúló programkínálatnak. Emellett persze személyes kapcsolatok, barátságok is születtek a határ mindkét oldalán, ami arra sarkallja a partnereket, hogy a jövőben is fenntartsák az együttműködést, és keressék a közös ötleteket és azok megvalósítási lehetőségeit.