2024. szeptember 4., szerda

A fényfestészet megkoronázta

Remekbe szabott záróesttel fejeződött be a Dombos Fest – Horváth László főszervező nyilatkozik

Ha abból indulunk ki, hogy minden jó, ha a vége jó, akkor az idei Dombos Fest nagyon jó volt. A remekbe szabott záróest felejthetetlenné tette a XIV. fesztivált. Említsük csak meg a Romano Dromot, majd Lajkó Félixet és zenekarát, Dresch Mihályt vagy a Fanfara Complexa hangulatos minikoncertjét!...

Horváth László főszervező úgy véli, ez a négy nap szép teljesítmény volt.

– Szeretném, ha mindenki elfogadná, hogy ez a négy nap is nagyon nagy teljesítmény, a jelen világban ez is óriási ajándék. Úgy érzem, hogy művészileg abszolút topon volt, és az egészet megkoronázta a fényfestészet. Olyan újvidéki fesztiválszervezők, akik tizenéve a szakmában vannak, dobtak egy hátast, amikor meglátták. Ilyen még az Exiten sem volt, úgy tűnik, hogy Szerbiában ez csak Kishegyesen bevezetett művészeti folyamat, érték, amit a környező helyeken nem lehet átélni, mert felület kell hozzá. Az Exiten is van egy-két várfal, amelyeken működne, de ez csak a jövő év zenéje lesz – mondta Horváth, majd elárulta, hogy valószínűleg jövőre is szerveznek fényfestészetet Domboson. A főszervező arról is beszámolt, hogy olyan sajátos hangulat alakult ki a Hegyalja utcában, hogy rögtön magával ragadta az ide látogatókat.

– Nem nagyon akarták elhinni az élményt és az érzést, akik először látogattak ide; főleg magyarországi vagy európai átutazókról van szó. Ők már láttak dübörgő fesztiválokat, ahol a saját hangodat sem hallod a nagy robajtól, zenétől. Az egyik fesztiválszervező kolléga azt kívánta, hogy maradjon meg a fejlődésnek ezen a szintjén, ne nője ki magát, mert így fog mindig élményt szerezni. Valószínűleg ez a négynapos változat a tökéletes, mindennap kb. 1000 ember látogatott ki gyerekestül – tudtuk meg Horváthtól, aki azt is elárulta, hogy az idén a gasztrokínálatra is nagy hangsúlyt helyeztek.

– Minél nagyobb a kínálat, annál nagyobb az élmény, gondolok itt a lángosra, a kürtőskalácsra és hasonlókra. Most a bor is nagyon pozitívan vizsgázott, hiszen soha ennyi nem fogyott Domboson. Budapesti logisztikát kellett szervezni, hogy feltöltődjenek a készletek. Az emberek igénylik a jó bort – mondta a főszervező.

Természetesen egy fesztiválon a fellépők és a hangulat a legfontosabb. Horváth szerint felmerült a fesztivál szélesebb körben való népszerűsítésének a gondolata is.

– A négy nap tematikája jól sült el, még a folk is. Ettől féltem egy picit, de meglepően jól fogadták. Félix is igazi élménykoncertet adott, maga volt a csoda, hogy éjjel fél egykor ötszáz ember ült itt, és Félixet nézték. Meg kell találni a kényes egyensúlyt, hogy olyan produkciókat hozzunk el, amik tömegeket vonzanak, mégis igényesek. Tudnék olyat is, ami nagyon igényes, de nem jönne el miatta ötven ember. Nehéz lavírozás ez, de most úgy tűnik, jól kötöttük ki a Dombos vitorláit. Az idén nagyobb számú volt a szerb közönség, köztük fesztiválszervezők és újságírók Belgrádból. Szerintük igény lenne rá, hogy a szerbiai közvéleménynek is bemutassuk a Dombost, és ne maradjon meg csak vajdasági magyar ügynek. Ezen el kell gondolkodni, mert más műsorstruktúrát igényel, de ez még a jövő zenéje – véli a főszervező.

Ami az anyagiakat illeti, a fesztivál az idén is nullszaldós. 20 ezer eurós költségvetéssel dolgoztak, ami fele az ideálisnak, állítja Horváth. Talán a jövő évben szerencsésebb helyzetben lesz a fesztivál, hiszen betölti 15. évét.

– Mindenki bátorít, hogy ez hihetetlen érték, nem kell abbahagyni, hanem a 15 éves fesztivállal valamilyen jubileumot kell felépíteni. Vélhetőleg jövőre is július első hétvégéjén lesz – mondta a főszervező.