2024. szeptember 4., szerda

Az ötödik Jazzik

Az idei Jazzik nemzetközi dzsesszfesztivál október 8-án és 9-én várja koncertekkel a dzsesszkedvelő közönséget

A Jazzik nemzetközi dzsesszfesztivál idén három napig tart. Szerdán és csütörtökön, azaz 8-án és 9-én a Jadran színpadon koncertekkel várja a közönséget, míg 10-én műhelymunkák zajlanak. A fesztivál keretében tehát kísérőrendezvények is lesznek.

A Jadran színpadon, szerdán 20 órai kezdettel a Szabadkai Zeneiskola dzsessztanszakos diákjai lépnek fel, utánuk pedig a magyarországi HársNeumannDés trió, ambientális, akusztikus programmal. Őket követi tíz óra körül a szerbiai Vasil Наdžimanov Band. Csütörtökön 20 órától ismét a Szabadkai Zeneiskola dzsessztanszakos diákjai kezdenek, majd pedig az ausztriai Аlех Schenk Band feat. Dušan formáció lép fel szving sztenderdekkel. Utánuk következik a Novosadski Big Bend, dzsessz, pop-rock repertoárral. Mindkét nap 23.30-tól oldott hangulatú éjszakai zenélésre kerül sor a Blues Time Clubban, ahol a House Band: MAG Trio lesz a házigazda.

A Szabadkai Zeneiskolában is zajlanak kísérőrendezvények, szerdán 17.15-től a Vasil Наdžimanov Band tagjaival lehet beszélgetni a dzsesszről, pénteken 12 órától pedig Dušan Novakov tart  dobműhelymunkát, Аlех Schenk pedig az énekesekkel foglalkozik. Ugyancsak a fesztivál kísérőrendezvényeként csütörtökön, az Amerikai Kuckóban 17.15-től Mészáros Armand tart 45 perces előadást a dzsesszről.

A kísérőrendezvények, úgy az előadások, mint a műhelymunkák, nyitottak bárki számára és díjtalanok. A koncertekre a belépő egy napra 500 dinár, két napra pedig 1000 és az Amerikai Kuckóban válthatók meg, ahol az érdeklődők dzsesszel kapcsolatos kiadványokba is belelapozhatnak. A jegyekkel kapcsolatban információk a 024/673-580-as telefonszámon kaphatók.

Az első Jazzik fesztiválra 2010-ben került sor, Bunford Gábor szaxofonos, a fesztivál művészeti vezetője és barátai kezdeményezésére. A fesztivál célja, hogy színvonalas előadókon keresztül szélesebb réteg is megismerje és megszeresse a dzsessz. A szervezők ugyanakkor rendkívül fontosnak tartják, hogy a fesztivál fejlődési lehetőséget nyújtson a dzsessztanszakos diákoknak, akik világszínvonalú zenészek társaságában léphetnek fel a rendezvényen.

A Jazzik fesztivál művészeti tanácsát Uroš Šećerov, Horváth Zoltán, Nadica Momirov, Branislav Lazović, Goran Evetović, Mészáros Armand, Miodrag Marjanov, Danijel Davčik és Zoran Dukić alkotják. Végrehajtó producere Sanja Bunford. Az idei fesztivál lebonyolításához a művelődési és tájékoztatási minisztérium, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, valamint a szabadkai önkormányzat járult hozzá.