2024. szeptember 4., szerda
DECEMBERI TALÁLKOZÁSOK

Dzsessztanfolyam egy órában

A zombori Berta Ferenc Zsebszínház keddi, évzáró rendezvénye a dzsessz jegyében zajlott. Juhász Raffael (billentyűs), Szűcs Róbert (bőgős) és Siniša Karalić (dobos), a The Hat Matters (Chick Corea: The Mad Hatter lemezcíme után elnevezett) formáció kemény magja valóságos zenetörténetet varázsolt a közönség elé. Juhász Raffael a zeneszámok közt fölvázolta a műfaj rövid történetét, kiemelte legfontosabb előadóit, a zeneszámok fölépítésének titkait, és mindezt virtuóz muzsikus társaival egyebek közt Scott Joplin, Duke Ellington, Stan Getz, Chick Corea szerzeményeinek improvizációkkal gazdagon megtűzdelt előadásával illusztrálta. A hangulatosan laza dzsesszóra káprázatosan színvonalas műsorában a muzsikusok a ragtime, a swing, a blues, a munkadal, a latin zene összefonódásaira is rámutattak, és egy külön blokkot szenteltek a szerelmi daloknak, amelyek egyikét Juhász Raffael a feleségének ajánlotta.

A rendezvény keretében két kiállítás is bemutatásra került. Az egyik különböző üvegfelületekre festett díszítő motívumokat mutatott be. Szerzője, Jolanka Ivanić elmondta, hogy gyermekkorában sokat bámulta házuk vitrázsajtajának káprázatos színvetüléseit, és egy tévéadásból leste el az üvegfestészet módszerét, amit aztán önerőből sajátított el, és immár két évtizede képtelen szabadulni az üveg, a fény, a színek varázsától, meg természetesen az alkotás nyújtotta élmény gyönyörétől.

Noha a műsor előtt Bodonyi József fotókiállítását harangozták be a rendezők, ez a tárlat végül nem készült el, helyette Virág István mutatta be Csatornaparti impressziók című sorozatát, ami annál is érdekesebb, mert ezt a kiállítást Magyarországon már láthatta a közönség, de Zomborban eddig még nem került bemutatásra. A műsort vezető Fekete J. József, a Zsebszínház elnöke részletesen taglalta Virág Istvánnak a fotográfia terén kivívott érdemeit:

– Az UNESCO védnökségét élvező Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) ez évi májusi ülésén Artiste FIAP- FIAP Művésze címmel minősítette Virág István fotóművészeti tevékenységét. Ezt a címet olyan alkotóknak ítéli oda, akiknek művészi teljesítményét, technikáját és alkotásait a FIAP által támogatott nemzetközi szalonokon való részvételük során elismer. A zombori fotografálás történetében ez az egyetlen ilyen rangú művészi cím.

Virág István mindössze két éve van jelen intenzíven a nemzetközi porondon. 2013-ban és 2014-ben 130 hazai és nemzetközi szalonon szerepelt: Iránban, Indiában, Egyiptomban, Törökországban, Svájcban, Szlovákiában, Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Japánban, Macedóniában, Montenegróban, Romániában, Szlovéniában, Spanyolországban, Svédországban, Ukrajnában, Belgiumban, Kínában, Csehországban, Finnországban, Kanadában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban – és összesen 76 díjat nyert. Virág István tevékenységét magasra értékeli a Szerbiai Fotószövetség is: Első Kategóriás (F1 FSS) fotográfusként jegyzi, és a legsikeresebb 10 alkotója közé sorolta.

A Nemzetközi Fotóművészeti Asszociáción, valamint a Szerbiai Fotószövetségen kívül tagja a bajai Moholy-fotográfusi Körnek is. Legújabb elismeréseként jegyzi, hogy felvételt nyert a Magyar Fotóművészek Világszövetségébe.

Fekete J. József a Figyeljünk egymásra! vezérszava nyomán gratulált a Zsebszínház tagjának, Pandek Iván filmes-fotósnak a zombori fotóklub éppen zajló kiállításán a kollekció mezőnyben elért első díjához.

A műsorvezető végül mindenkinek áldott, kellemes és boldog újesztendőt kívánt, és bejelentette, 2015. a Berta Ferenc Zsebszínházban a vajdasági magyar könyvkiadók és az általuk kiválasztott könyvek és szerzők éve lesz, a műsorokba visszatér a ’76-os Képzőművészeti Csoport, és továbbra is közreműködik a Zsebszínház Kisegyüttese.