2024. szeptember 3., kedd

Érettségi és diplomahangverseny a szabadkai Zeneiskolában

Az idén ismét két diák szerzett egyházzeni szakdiplomát érettségivel a szabadkai Zeneiskolában. A már 2008 óta működő egyházzenei szak hat fiatalnak nyújtott középfokú képzést egyházzenei szakon: Paul Dávidnak (Topolya), Emina Tikvickinek (Szabadka), Szeles Anitának (Zenta), Kuktin Adriennek (Zenta), Varga Annának (Magyarkanizsa) és Bárdos Krisztiánnak (Nagykikinda). Ez utolsó két fiatal az idén június 8-án játszotta diplomahangversenyét a szabadkai székesegyházban. Mindketten folytatják tanulmányaikat. Varga Anna a Debreceni Zeneművészeti Főiskola egyházzenei szakán, Bárdos Krisztián Újvidéken Borbély Zoltán tanár úrnál orgona szakon. Ezek a tervek, a felvételi vizsga még nem történt meg.

Az idén ketten felvételiznek, így az előirányzott négy helyre két elsős indul majd szeptemberben a Zeneiskola egyházzenei szakán: Borbély Jácint Csantavérről és Turkály Kristóf Doroszlóról.

Az érettségi hangversenyen láthattuk, hogy ezek a fiatalok már középfokon is milyen magas teljesítményre képesek. A liturgikus orgonajáték, vezénylés, szólóének, gregorián korál, a liturgia alapismeretei mellett nagyon komoly orgonaliteratúra ismeretekre is szert tettek. Ezek a fiatalok már most megállnák a helyüket akár a legnagyobb plébániaközösségekben is, hogy teljes értékű egyházzenész, kántor és karnagyként tegyék a feladatukat. Jó példája ennek Szeles Anita, aki Adán átvette az egyházzenei szolgálatot. Természetesen a fiatalok nagyobbik része továbbtanulásban gondolkodik. Tanítóképző, zeneakadémia, egyházzene felső fokon, de mindannyian képesek arra, hogy már tanulmányaik mellett is teljes értékű egyházzenészek legyenek.