2024. szeptember 3., kedd

Beyoncé és a Pearl Jam is énekel a szegénység elleni küzdelem jegyében

Beyoncé és a Pearl Jam is színpadra lép szeptember 26-án a szegénység elleni küzdelem jegyében meghirdetett Global Citizen Festival elnevezésű New York-i jótékonysági koncerten, amelyet most először nemzetközileg is közvetítenek, hogy minél többekhez eljusson a rendezvény üzenete.

A Central Park-i koncerten fellép továbbá a Coldplay, amelynek frontembere, Chris Martin hosszú távú szerepet vállalt a fesztivál szervezésében, valamint az angol énekes-dalszövegíró Ed Sheeran is, aki már korábban jelezte részvételét.

A 2012 óta megrendezett fesztivált minden évben az ENSZ-közgyűléshez időzítik, és jegyeket nem pénzért, hanem a mélyszegénység felszámolására irányuló cselekedetekkel lehet szerezni.

A rendezvényen részt venni vágyók olyan egyszerű feladatok révén juthatnak belépőhöz, mint hogy a témában releváns levelet írnak politikai vezetőknek, vagy - idén először - önkéntes munkát vállalnak. A fesztivál a higiénia, az élelmiszerbiztonság és az oktatás témáira is igyekszik felhívni a figyelmet.

A rendezvényt, amelyet eddig kizárólag az Egyesült Államokban közvetítettek, idén először egyebek között a YouTube-on is élőben végigkövethetik az érdeklődők.

Beyoncé tavaly meglepetés fellépőként látogatott el a fesztiválra, amelyen Narendra Modi indiai kormányfő is meglepte a közönséget, és ünnepélyesen megígérte, hogy javítani fogja országa legszegényebbjeinek higiéniai feltételeit.

Egy ENSZ-jelentés szerint 1990-ben 1,9 milliárdan, jelenleg mintegy 836 millióan élnek mélyszegénységben, és több tízmillió életet sikerült megmenteni a betegségek megelőzését célzó erőfeszítésekkel.

A szervezők szerint az elmúlt három évben összesen 2,3 millió jócselekedetet hajtottak végre a fesztivál látogatói.