2024. szeptember 3., kedd

A Sziget-Emlékgyár

Nem (túl) zenei programok az idei Sziget Fesztiválon

A Sziget Fesztivál a legőrültebb időtöltés, amit augusztus derekán valaki elképzelhet magának. És ennek okai nem csupán a nemes anyagból formált fellépési listák, a kegyetlenül sűrű (sokszor utolérhetetlen és téridő-problémákat okozó) zenei program, hanem a napot kitöltő egyéb foglalatosságok, amelyek ugyanúgy jelen vannak és ugyanúgy gyártják és szállítják Európa egyik legnépszerűbb fesztiváljának hangulatát, és a később még álmunkban sokáig visszajáró emlékeket.

Merthogy tegyük fel, hogy valaki nem azért megy ki, hogy a Florence and the Machine élőben ritkán hallható melódiáit élvezze, vagy unja Robbie Williamset, vagy netán nem moccan meg a lába a The Horrorsra vagy valamely ír rockbandára. Tegyük fel, hogy valaki a kultúra más, intellektuálisabb rétegeire vágyik. Tegyük fel, hogy inkább a társadalom problémáira reagálna hangosan vagy netán színházat, cirkuszt nézne.

Amikor a Szigetet emlegetjük, túl keveset emlegetjük, hogy augusztus 10-étől 16-áig minderre szintén alkalom adódik.

A Szigeten időnként az embernek az az érzése, hogy több színház van, mint egy átlagos újvidéki héten az évad kellős közepén. A Nagy utcaszínház a második napon kezd, akkor viszont napi négy előadással. Az idei meghívott a Fuerza Bruta (a kifejezés nyers erőt jelent) óriásszínház, amely A buborék című produkciót hozza el. A világhírű társulat az érzékek szétválasztásán dolgozik gőzerővel, különleges fizikai és vizuális élménnyel kecsegtetve. A Cirque de Sziget cirkuszsátra a magyar és külföldi cirkuszprodukciók színét-javát hozza el nekünk egy egész hétre: lesz itt argentin zsonglőr-bohóc és kötéltáncos (Manic Freak, Tony Fratello, manoAmano), cseh újszínházasok, akik az akrobatikát és a kortárs táncot a bábozással keverik (Cirk la Putyka), a francia Akoreacro öt zenészt és hat akrobatát sorakoztat fel Klaxon című produkciójában, a magyarokat pedig a GrotesqueGymnastics és a Fire Show képviseli (mindkettő nevéből következtethetünk arra, mit is fognak csinálni a szemünk előtt).

A Színház- és Táncsátor programja idén különösen gazdag, és elsősorban a nemzetközi nyelven megszólaló táncművészetet állítja középpontba. Spanyol, kubai, brit, cseh és japán mozgásszínházak műsorait tekinthetjük meg náluk a domboldalban, itt lesz Duda Éva társulata is. Megelőlegezett kedvencünk azonban a méltán világhírű zseniális Frenák Pál társulatának régen futó, legendás előadása, a Boys.

Ha valaki a nyár ezen hetén is szívén viseli a kisebbség (elsősorban a szexuális alapon diszkriminált kisebbség) sorsát, az látogasson el a Magic Mirrorba. Amellett, hogy bizonyítottan ott van a Sziget legjobb éjszakai partyja, délutánonként a berlini, az athéni és az ausztrál filmfesztiválok terméséből válogathat rövidfilmeket, és a diszkriminációs diskurzust érintő témákat vitatnak meg, este pedig a színház és a kabaré stíluselemeit bátran ötvöző Varieté várja a nézőket. A délutánonként vitatott témák egyike az LMBT lét Budapest és az ország határain túl címmel akár bennünket is érinthet.

Napközben a Civil Sziget utcája évek óta a rendezvény egyik legnépszerűbb helyszíne – a minden évben részben megújuló, civil szervezetek egész sorát felvezető utca sátrakkal van tele, minden sátor egy másik világ. A filozófiai társaságoktól a feminista szervezeteken át a rokkantak és mozgássérültek és a háborús övezetek megsegítésén ügyködő csapatok aláírásgyűjtő standjáig – minden van itt, amit egy aktivizmussal ismerkedő fiatal csak kívánhat magának. Persze ez is a fesztivál szellemiségében történik: az aktivisták célja nem a sötét színekben történő figyelemfelkeltés, hanem a szórakoztatva-játszva együttműködés a fesztivál nyüzsgő közönségével.

Július 31-éig még kedvezményesen lehet hozzájutni a Sziget Fesztivál jegyeihez, 78 000 forintos egész hetes jegy és 69 000 forintos ötnapos belépő formájában. A napijegyek 17 000 forintba kerülnek, kivéve a Robie Williams nevével fémjelzett mínusz egyedik napot, amikor a jegyet 20 000-ért válthatja meg a nagyérdemű.