2024. július 16., kedd

Hegedű, cimbalom, orgona

Koncertekkel ünnepelték meg a szecesszió világnapját a szabadkai Zsinagógában

A szecesszió világnapja alkalmából két koncertet is tartottak hétfő este a szabadkai Zsinagógában. Az alkalom jelentőségét hangsúlyozva a közönséget Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora köszöntötte, majd pedig először Zsiga Pál és Kurina Michael duó, azaz Zsiga Pál hegedűművész, valamint Kurina Michael cimbalom- és gitárművész lépett fel, egy igencsak sokszínű repertoárral. Bach, Piazzolla, és más zeneszerzők műveit is hallhattuk, valamint filmzenéket, például a Schindler listája vagy az Egy asszony illata filmek betétdalait, de Lányi Ernő- és Máté Péter- szerzeményeket is. A koncert Strauss Denevér-nyitányával kezdődött, ami nem titkoltan Zsiga Pál egyik nagy kedvence, de a vastapsból ítélve a közönség is nagyon élvezte:

– Úgy gondolom, hogy a közönség még sose hallhatta ezt a nyitányt hegedűn és cimbalmon. A Zsinagógában nem először játsszunk, de mindig nagy megtiszteltetés itt lenni. Nemcsak azért, mert Európa-szerte ez az egyik legszebb épület, hanem a közönség is mindig nagyon jó, olyanok jönnek el, akik valóban szeretik a jó zenét. Kurina Michaellel tavaly óta játszunk ebben a felállásában, a repertoárunk pedig egyre csak bővül, és most már több mint háromórás – hallottuk Zsiga Páltól.

A műsor Az orgona éjszakájával folytatódott, amely során a Zsinagóga és egész Szabadka büszkeségét, a felújított Wegenstein-orgonát Kaposi Brúnó és Szabó Balázs budapesti orgonaművészek szólaltatták meg. Az élvezetes zene mellett érdekességeket is hallhattunk egy-egy zeneszerzőről és a műveikről.

Nyitókép: Zsiga Pál és Kurina Michael (Lukács Melinda felvétele)