2024. szeptember 28., szombat

Célunk az első hely megszerzése

A szabadkai Pro Musica Kamarakórus második díjas lett egy görögországi kórusversenyen

Az észak-görögországi Paraliában, az ismert és népszerű üdülőfaluban szeptember 17. és 22. között tartották meg a XII. International Choir Festival „Music and Sea” elnevezésű rangos kórusversenyt, amelyen számos országból mintegy 700 énekes vett részt. A szabadkai Pro Musica Kamarakórus női együttese immár második alkalommal mérettette meg magát a versenyen, és ezúttal a dobogó második fokára álltak fel. A jelenleg 33 tagot számláló énekkart a zene és a szoros barátság fűzi össze, ezt a különleges harmóniát tapasztalhatta meg bárki, aki részt vett a rendezvényen.

Csikós Krisztina, a Pro Musica Kamarakórus művészeti vezetője és karnagya élménybeszámolója következik:

– 2024 különleges év számunkra, hiszen jubileumokat ünneplünk. A vegyes kar 1969-ben tartotta meg első koncertjét, így idén az 55 éves évfordulóját ünnepelné. A mi formációnk 2019-ben alakult meg, ezért márciusban már az ötödik születésnapunkat ünnepeltük. Számomra pedig azért is kiemelt ez az év, mert immár 20 éve dolgozom karvezetőként – osztotta meg gondolatait Csikós Krisztina, majd arról is beszélt, hogy az idén már számos fellépést tudnak maguk mögött. Részt vettek egyebek között Mórahalmon, hagyományos katolikus ünnepeken, tavaszváró hangversenyeken, és megjelentek a bajai Pünkösdváró Kórusfesztiválon is. Ezenkívül egyéb rendezvényeken, például könyvbemutatókon, a Muzsikáló Udvar nevű eseményen, valamint a Nyári koncertek a zenepavilonban című programon is felléptek.

– A legjobban várt esemény azonban a görögországi fesztivál volt. Az év elején kezdtük meg a felkészülést, amely során különösen fontos volt a pályázatok megírása. Hálásak vagyunk Szabadka önkormányzatának és a tartományi művelődési titkárságnak, amelyek támogatásai nélkül nem valósulhatott volna meg az utazás. A kórusból 25-en utaztak el, és velünk tartottak hangszeres kisegítők is, volt fotósunk, operatőrünk és néhány kísérőnk is, így összesen 39-en vágtunk neki az útnak. Az eseményen öt gyerekkar, valamint több női és vegyes kar versenyzett, összesen mintegy 700 résztvevővel. Mi 16 kórussal mértük össze a tudásunkat. Acapella előadásaink főként XX. századi kórusművekre épültek, különböző nyelveken előadva azokat. Emellett két szabadtéri koncertet is tartottunk, amelyeken filmzenéket és diszkóslágereket énekeltünk kórusátiratokban. Itt Szűcs Dávid basszusgitáron, Bíró Viola zongorán, Begovity Dávid beatboxon, Gajdos Balázs bongón, Szánkov Krisztina fuvolán, Molnár Ákos pedig gitáron kísérte a kórust, amely valóban magával ragadta a közönséget. Sokan táncoltak és énekeltek velünk – mesélte a karvezető.

A versenyt háromtagú zsűri értékelte, amelynek tagjai Észak-Macedóniából, Lengyelországból és Szerbiából érkeztek, és különösen nagyra értékelték a csapat fejlődését az előző évhez képest, kiemelve az intonációt, a kottahűséget és a kórus egységességét. Dicsérték az előadásuk szabad és könnyed interpretációját, valamint azt, hogy hatékonyan kommunikáltak a közönséggel nyugodt, tiszta, érthető előadásmód formájában.

– Tavaly harmadik helyezést értünk el, az idén pedig második díjjal gazdagodtunk, 87,3 ponttal, mindössze három ponttal lemaradva az első helytől. Úgy érzem, jövőre ismét vissza kell mennünk, célunk most már az első hely megszerzése – mondta Csikós Krisztina, hozzátéve, a verseny mellett jutott idejük a pihenésre, strandolásra, napozásra és kapcsolatok építésére is más kórusokkal. Mint kiderült, különösen a leskováci és a zaječári együttesek tagjaival barátkoztak össze, ráadásul a leskováci lányok még egy közös koncertre is meghívták a kamarakórus tagjait. Emellett a moldáv női énekkar is invitálta őket a jövő évi fesztiváljukra.

A közeljövőben a kamarakórus a szerbiai Rumában mutatkozik be egy énekversenyen, majd októberben Szabadkán tartják meg a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját, amelyen 15 énekkar lép színpadra. Az év vége felé pedig egy ünnepi koncerttel és karácsonyi műsorral zárják az évet. A Pro Musica Kamarakórus az idén 8 új taggal bővült, és az énekkar soraiban már orosz nemzetiségű tagok is énekelnek. Aki egyébként szeretne csatlakozni a mindig mosolygós és jókedvű csapathoz, bármikor megteheti. Csikós Krisztina karnagy szívesen lát minden új tagot.

Nyitókép: Az énekkar az idén is hatalmas eredményt ért el (Csikós Krisztina felvétele)