2024. október 14., hétfő

Elindultam szép hazámból

Népdalkörök találkozója Palicson

Az idén 18. alkalommal szervezték meg az Elindultam szép hazámból elnevezésű, Kárpát-medencei Népdalkörök Találkozóját Palicson, a Magyar Művelődési Központban. Az eseményen kilenc népdalkórus lépett fel, és a családias barátkozás vacsorával és vidám hangulattal zárult. Homonaji-Szalai Andrea, a Palics Magyar Művelődési Egyesület ügyvezetője a rendezvénnyel kapcsolatosan elmondta, hogy a népdaltalálkozó az idén ünnepli nagykorúságát.
– Kilenc csoportot fogadtunk az idén, összesen 134 résztvevővel. Három csoport érkezett Magyarországról és hat Vajdaságból. A csoportok évről évre változnak, nem mindig ugyanazokat hívjuk meg, így tudjuk fenntartani a barátságokat és bővíteni a szakmai kapcsolati hálót is. Támogatóink között van a Bethlen Gábor Alap, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint Szabadka Város Önkormányzata is.
Többnyire éltes korúak a tagjai ezeknek a hagyományőrző énekegyütteseknek, ám mint mondják, van utánpótlás. Brezovszki Erzsébetet, a palicsi Szederinda népdalkórus alapítóját, vezetőjét és a találkozó ötletgazdáját külön köszöntötték az egybegyűltek a találkozó 18. éve alkalmából.
– Az a fontos, hogy továbbadjuk a fiatal generációnak mindazt a tudást és hagyományt, amit művelünk, és szerencsére lehet a fiatalokkal úgy beszélni, hogy megértsék, hogyan kell folytatni ezt a műfajt, és közben meg is szeressék – mondta a kórusvezető.
A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület is meghívást kapott az eseményre. Kovács Magdaléna, az egyesület népdalkórusának elnöke és tagja elmondta, hogy már évek óta szoros az együttműködés a palicsi egyesülettel.
– A Tiszagyöngye népdalkórus 1991-ben alakult meg, ugyanabban az évben, mint az egyesület, és azóta is aktívan működünk. A művészeti vezetőnk Rizinger Rozália. A népdalkórusnak van utánpótlása, a Tiszácska, és büszkék vagyunk rájuk, hiszen elég híresek már, Arany Páva díjban is részesültek – nyilatkozta az elnök asszony.

Nyitókép: Gál Hermina felvétele