2024. október 16., szerda

Tizenkét kórus lép fel

Vasárnap Szabadkán tartják meg a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében az idén is megtartják a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvényét. 
A huszonnegyedik Kóruspódiumnak – amelynek társszervezője és házigazdája az idén 55 éves Pro Musica Kamarakórus és annak ötéves női kara – október 20-án, vasárnap Szabadkán a Szent Teréz-székesegyház ad otthont.
A 15 órakor kezdődő kórusünnep keretében tizenkét kórus mutatkozik be.
Az idei Kóruspódiumot Égető Gabriella tanárnő emlékének szentelik, aki életét a tanítás mellett a kórusmozgalomnak szentelte. A találkozón egyúttal megemlékeznek Bárdos Lajos születésének 125. évfordulójáról is.
Az idei Kóruspódium – hagyományosan – a Himnusz közös éneklésével kezdődik meg, majd az egybegyűlteket msgr. Stjepan Beretić, a Szent Teréz-székesegyház plébánosa köszönti.
A házigazda-település nevében Góli Csilla, Szabadka alpolgármestere mond ünnepi köszöntőt.
A kórustalálkozót Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának művelődéssel megbízott tagja nyitja meg.
A közös záróéneket az idei jubileum jegyében Bárdos Lajos művei közül választották: a Tiszai dallamok című darabot a találkozó résztvevőinek egyesített kórusa adja elő Csikós Krisztina karnagy vezényletével – olvasható a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakszolgálata tájékoztatójában.
A rendezvényre ingyenes a belépés, a résztvevők minden érdeklődőt szeretettel várnak.