2024. október 26., szombat

Összeköti a lelkeket

Tizenkét kórus mutatkozott be az énekegyüttesek találkozóján Szabadkán

Vasárnap Szabadkán az Avilai Szent Teréz-székesegyházban rendezték meg 24. alkalommal a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját, amelyen ezúttal tizenkét énekegyüttes mutatkozott be. A találkozót a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a Pro Musica Kamarakórus szervezésében 2011 után tartották meg ismét Szabadkán.

Az idei találkozót a közelmúltban elhunyt Égető Gabriella tanárnő emlékének szentelték, ugyanakkor Bárdos Lajos születésének 125 éves évfordulója jegyében szervezték meg.

A rendezvény a Himnusszal vette kezdetét, amit a szabadkai Pro Musica Kamarakórus női kara adott elő, majd msgr. Stjepan Beretić, a Szent Teréz-székesegyház plébánosa köszöntötte az egybegyűlteket.

A házigazda, Szabadka Város képviseletében Góli Csilla alpolgármester mondott beszédet.

– Ez az esemény évről évre egyre nagyobb jelentőséggel bír nemcsak kulturális, hanem közösségi életünkben is. Ez a találkozó egy különleges pillanat, amikor a zene, az éneklés és a közösség ereje összefonódik.

A kórusok az egyház szempontjából is fontos szereppel bírnak, aminek köszönhetően nekünk, híveknek még nagyobb élményben van részünk a Jézussal való találkozásunkkor a szentmiséken. A mai rendezvényen nemcsak dallamok hangzanak el, hanem mindannyiunk története, a közös múlt, és a közös jövő reménye is. A kórusok hangja emlékeztet minket arra, hogy a zene a legszebb nyelv, amely összeköti a lelkeket, amely átível határokon és generációkon, és amely képes megőrizni nemzeti identitásunkat. A történelem viszontagságai során ez az épület biztosított teret ahogy a miséken keresztül, úgy az egyházi énekeken keresztül ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni és tovább tudjuk vinni magyar nyelvünket, és a magyar egyházi zenét. Ezt a helyet ma tizenkét kórus hangja fogja betölteni, ahogy a 19. században Gaál Ferenc karnagy tette a kórusával, majd Lányi Ernő a 20. század elején, és sok más kiemelkedő személy mellett Égető Gabriella karnagy is, akit tizenkét nappal ezelőtt szólított magához az Úr – mondta Góli Csilla, aki beszéde végén reményét fejezte ki, hogy amennyiben a jövőben újra Szabadkán tartják meg a kórustalálkozót, akkor már a templom karzatát is használhatják a kórusok.

A találkozót Hugyik Richárd nyitotta meg (Molnár Edvárd felvétele)

A találkozót Hugyik Richárd nyitotta meg (Molnár Edvárd felvétele)

A találkozót Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának művelődéssel megbízott tagja nyitotta meg, aki beszédében Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Égető Gabriella érdemeiről ejtett szót. Kodállyal kapcsolatban elmondta, hogy munkásságát világszerte elismerik, és az általa megalkotott oktatói nevelői módszert az egész világon alkalmazzák, míg Bárdos Lajos esetében annak akadémiai munkásságát, valamint maradandó kórusműveit dicsérte. Égető Gabriella kapcsán Hugyik Richárd kiemelte, hogy Szabadkán fegyelmezett, kitartó és lelkes munkájával utánpótlást nevelt ki, és ennek eredményeit ma is láthatjuk. Az MNT képviselője emellett a zene jelentőségét is hangsúlyozta.

– Bízom benne, hogy a mai találkozón a kórusművek hallgatása közben közelebb kerülünk a transzcendenciához, a békességhez, a tisztasághoz. Azt kívánom ma önöknek, hogy a fizikai valóság mögött is felfedezzük a jelenlévőségeket, próbáljuk meg érzékelni a kórusmuzsikát, hogy felemeljen bennünket, és megtisztítson a bűneinktől. Szeretném megköszönni a szervezők munkáját, hogy kitartóan dolgoztak a találkozó megszervezésén, ami rendkívül fontos a közösségünk számára, és amit a Magyar Nemzeti Tanács is kísér és támogat, hiszen ha nem tudjuk, mi a múltunk, nem tudunk érvényt szerezni a jelenünknek, és nem tudjuk betölteni a küldetésünket a jövőben – mondta Hugyik Richárd.

A találkozó a fellépő kórusok közös produkciójával ért véget, aminek során Csikós Krisztina vezényletével Bárdos Lajos Tiszai dallamok című művét adták elő.

A rendezvényen készült felvételeket itt tekinthetik meg.

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: Góli Csilla: A zene a legszebb nyelv (Molnár Edvárd felvétele)