2024. október 26., szombat

Rendhagyó időutazás

Orgonahangversennyel kezdődött el a tizedik Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

Frano Yehuda Kolonomos Martinčević szarajevói orgonista lépett fel hétfő este a szabadkai Zsinagógában, és a koncertjével el is kezdődött a tizedik szabadkai Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál. Az orgonaművész asszisztense és a regiszterkezelő a fia, Yitzhak Kolonomos Martinčević volt. A hangverseny valójában egy rendhagyó időutazásra invitálta a közönséget, zsidó szerzőkön, zsidó témájú orgonaműveken keresztül. Felcsendültek Paumann, Bach, Mendelssohn, Boellmann, Bernhard Lewkovitch és Petr Eben művei is.

Tekintettel a jubileumra, a fesztiválról és annak kezdeteiről Kovács Róbertet, a Szabadkai Zsidó Hitközség irodavezetőjét kérdeztük:

– A hitközségben anno egy olyan ötlet merült fel, hogy jó lenne az ún. nyitott ajtók rendezvényünket némiképp kibővíteni, hogy az érdeklődő szabadkai polgártársaknak megmutassuk, mi is történik a közösségünkben. Amikor elkezdtünk dolgozni a fesztivál arculatának a kialakításán, még nem voltak nagy terveink, de már a második vagy harmadik rendezvénysorozatunk felkerült a város fontos művelődési eseményeinek a listájára, és erre nagyon büszkék vagyunk. Kialakult egy közönségréteg is, amely szinte türelmetlenül várja minden évben a fesztivált, már tavasszal azt kérdezik, hogy megtartjuk-e. Örülünk az érdeklődésnek, többen zsidó hétnek is nevezik a fesztiválunkat, mert egy hétbe próbáljuk beletuszkolni a műsorokat. Ilyenkor több koncertet is tartunk, mert rájöttünk, hogy a közönséget a nagyszabású dolgok vonzzák leginkább – mondta Kovács Róbert.

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál akkor teljesedett ki igazán, amikor a felújított Zsinagógában is lehetett műsorokat tartani, azelőtt a koncerteknek más helyszínek adtak otthont:

– Annak az időnek is megvolt a maga kihívása és érdekessége, most viszont tényleg igyekezni kell, hogy egy ilyen térben megfelelő minőségű programot biztosítsunk a közönség számára – tette hozzá az irodavezető.

Ma a Teofilović fivérek lépnek fel a Zsinagógában, holnap dr. Ninkov K. Olga művészettörténész tart szerb nyelvű előadást Glíd Nándorról a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében, szombaton pedig a budapesti Sabbathsong Klezmer Band lép fel, szintén a Zsinagógában. Minden műsor 19 órakor kezdődik. A belépés díjtalan, helyfoglalás nem szükséges.

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: Az orgonaművész a koncert után találkozott a közönséggel (Lukács Melinda felvétele)