2024. október 7., hétfő

Olić saját magát is meglepte

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA
Ivica Olić, a Bayern München csatára három gólt lőtt a Lyon ellen. Fotó: Beta

Kétségtelen, hogy a Bayern München idei szezonjának a hőse a horvát Ivica Olić , hiszen a 31 éves játékos a Bajnokok Ligájában oroszlánrészt vállalt a Juventus és a Manchester United legyőzéséből, illetve elbúcsúztatásától, az elődöntő visszavágóján, Lyonban pedig a teljesítményét három góllal koronázta meg. A Gerland Stadion úgy tűnik szerencsét hoz a horvát labdarúgóknak, hiszen Olić kiválóan játszott a Lyon ellen, csakúgy, mint 1998-ban a horvát válogatott, amely a világbajnokságon ugyanebben a stadionban győzte le Németországot: mindkét mérkőzés 3:0-s győzelemmel ért véget.

A lyoniak ugyanolyan gyengén fociztak mint a müncheni találkozón, s így nem is kerülhették el a vereséget, amely azért lett nagyarányú, mert a hazaiak tíz emberrel fejezték be a találkozót: a svájci Busacca az 59. percben Cris t állította ki. Érdekes, hogy a franciák az utóbbi időben minden találkozójukon idegesek, s az utolsó négy mérkőzésükön egyszer sem úszták meg kiállítás nélkül. A bajnokságban a Bordeaux ellen Reveillere , a Lille ellen Gonalons , a Bayern elleni első mérkőzésen pedig Toulalan kapott piros lapot.

Nem gondoltam volna, hogy kedden este három gólt szerzek majd, így el kell ismernem, saját magamat is megleptem a teljesítményemmel. Az egész csapat hihetetlenül jól játszott, így nekem is könnyebb volt gólokat lőnöm. Bebizonyítottuk, hogy kiváló együttes vagyunk – nyilatkozta Ivica Olić a mérkőzés után.

A bajorok csapatkapitánya, a holland nemzetiségű Marc van Bommel , aki, ha a Bayern megnyeri a BL-t, elsőként emelheti a magasba a következőket nyilatkozta:

Agresszívan léptünk fel, megpróbáltunk azonnal labdát szerezni, s nem engedtük, hogy a Lyon a saját játékát játssza. Ez az első félidőben nagyon nehéz volt, de a végén megérdemelten nyerünk. Bízok a csapatban, s hiszem, hogy megnyerhetjük a Bajnokok Ligáját.

A Bayern edzője, Louis van Gaal a harmadik olyan edző lehet ( Ernst Happel és Ottmar Hitzfeld után), aki két különböző klubbal is Európa legjobbja lehet. A holland tréner először 1995-ben az amszterdami Ajaxszal nyerte meg a BL-t, május 22-én, Madridban pedig alkalma lesz ugyanezt megismételni a német együttessel is.

A Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas megpróbálta a dolgok pozitív oldalát nézni:

– Ebben az idényben sikerült előrelépnünk, hiszen a klub fennállása során először sikerült bejutunk a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Sajnos itt számunkra véget ért az út, mivel a Bayern sokkal többet mutatott, jobb volt. A Lyon egy nagy klub, s emelt fejjel kell akkor is járnunk, amikor ilyen súlyos vereségbe szaladunk bele.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó : Lyon–Bayern München 0:3 (Olić 26., 67., 78.). Továbbjutott a Bayern München 4:0-s összesítéssel.