2024. október 7., hétfő

Bennmarad a tök utolsó?

FociCROnika
A legfiatalabb spliti szurkolók a Hajduk góljait ünneplik a Međimurje elleni meccsen

A horvát bajnokság utolsó előtti fordulójában, a múlt héten sorozatban ötödik bajnoki címét bebiztosító zágrábi Dinamo három perc alatt veszített Šibenikben: a hazaiak a 18. és a 21. percben is betaláltak Butina kapujába, amire a zágrábi együttes tagjai csak egyszer tudtak válaszolni.

Egy fordulóval a bajnokság vége előtt még mindig nem tudni, hogy mely csapatok esnek ki. Nyolc mérkőzés van még hátra, de a bennmaradásban bízik az az együttes is, amelynek 14, és az is, amelynek 33 pontja van. Annak ellenére, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai szerint az utolsó helyen végző együttesnek muszáj a következő idényben alacsonyabb osztályban játszania, a Croatia Sesvete, amely az egész idény során három győzelmet jegyzett, őszre is az I. ligában szerepelhet. Ennek az oka, hogy a Varteks és a Međimurje a fellebbezés után sem kaptak licencet a következő idényre. Varaždinban és Čakovecben nagyon dühösek, s mivel nem volt más lehetőségük, így a bírósághoz fordultak, ám, hogy mikor születik ítélet, azt senki nem tudja. Ami azért okoz nagy gondot, mivel a következő idény I. ligás csapatainak a névsorát május végéig el kell küldeni az UEFA-nak… Egyelőre az biztos, hogy a II. liga bajnoka, a Split ősztől a legjobbak társaságában szerepel majd.

A legnagyobb előrelépés: Šibenik – Habár a spliti Hajduk elleni kupadöntőt elveszítették, a zágrábi Dinamo legyőzésével, valamint annak köszönhetően, hogy a 29. forduló többi mérkőzésének végeredménye számukra kedvezően alakult, a šibenikiek a negyedik, európai kupaszereplést érő helyen állnak. A zágrábi Dinamo ellen – annak ellenére, hogy fáradtak voltak a játékosok – nem volt számukra elveszett labda, s megérdemelten nyertek 2:1-re.

A legnagyobb csalódás: Dinamo – Amit a bajnok az utóbbi időben nyújt, az minden, csak nem labdarúgás. Legutóbb a 25. fordulóban a Varteks ellen nyertek Varaždinban, a hétvégén pedig ismét gyengén játszottak a Šibenik ellen.

A forduló legjobbja: Josip Milardović – A Cibalia védője minden mérkőzésen időről időre feltűnik az ellenfél 16-osában. Így volt ez a sereghajtó Croatia Sesvete ellen is, amely találkozón a 28 éves, Eszéken született védőjátékos mesterhármast ért el.

A forduló negatív hőse: Niko Tokić – A Karlovac csatára jót akart csapatának, ám a lehető legrosszabb sült ki belőle. Azok után, hogy a saját 16-osa körül sikerült megakadályoznia az Istra egyik támadását, a labdarúgó figyelmetlenül a csapattársának passzolta a labdát, aki azonban akkor már nem ott tartózkodott, s az Istra játékosa, Asim Šehić pedig köszönte szépen az ajándék átadást, amit azonnal gólra is váltott.

A 29. forduló eredményei: Rijeka–Inter 3:1, Lokomotiva–Slaven Belupo 1:1, Varteks–Zadar 1:0, Zagreb–Eszék 1:0, Cibalia–Croatia Sesvete 5:0, Hajduk–Međimurje 4:1, Karlovac–Istra 1961 1:1, Šibenik–Dinamo 2:1.

A sorrend: 1. Dinamo 61, 2. Cibalia 57, 3. Hajduk 55, 4. Šibenik 50, 5. Karlovac 46, 6. Eszék 44, 7. Slaven Belupo 43, 8. Lokomotiva 42, 9. Rijeka 40, 10. Zagreb 33, 11. Varteks 33, 12. Istra 1961 32, 13. Zadar 31, 14. Inter 30, 15. Međimurje 26, 16. Croatia Sesvete 14 pont stb.