2024. október 7., hétfő

Bojkott és füttykoncert

FOCICRONIKA
A zágrábi Dinamo játékosai füttykoncert közepette ünnepelték meg sorozatban ötödik bajnoki címüket

A hétvégén lejátszott 30. fordulóval hivatalosan befejeződött a horvát bajnokság, amelyet a zágrábi Dinamo nyert meg, s a második liga győztese, a Split ősztől a legjobbak között próbálhat szerencsét. Azt azonban, hogy a 2010/2011-es idényben 12 vagy 16 csapatos lesz a horvát I. liga, és azt, hogy melyik csapatok esnek ki s melyek maradnak bent, még senki nem tudja, és néhány együttes számára az igazi mérkőzések még csak most kezdődnek majd – igaz, nem a pályán, hanem a zöldasztal mellett… A jelen állás szerint – mivel a Međimurje és a Varteks nem kapott licencet a következő évre – a horvát I. ligát a következő csapatok alkotják majd: Cibalia, Dinamo, Hajduk, Hrvatski dragovoljac, Inter, Istra 1961, Karlovac, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo, Šibenik, Split, Zadar, Zagreb és Croatia Sesvete. Igen ám, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályzata alapján az utolsó helyezettnek ki kell esnie, így a Croatia nem maradhat bent a ligában, s ha ehhez tartja magát a Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS), akkor már óriási problémával szembesül, ugyanis az I. ligában nem szerepelhet páratlan számú (15) csapat. A legmagasabb osztályból három csapat esik ki, vagyis a Croatia mellett a Međimurje és a Zagreb kellene hogy ősztől a II. ligában szerepeljen. Nagyon sok kombináció van, hogy ki mikor esik ki, és mivel csak pár nap múlva teszik közzé a licenccel rendelkező klubok listáját, akkor lehet majd világos képet kapni arról, ki esik ki, ki marad bent…

Míg Szerbiában a Partizan bajnoki címét nagy ünneplés követte, addig Zágrábban a Dinamo szurkolói bojkottálták az utolsó mérkőzést, így a bajnokcsapat és a Karlovac zágrábi mérkőzésére mindössze 1000 néző látogatott ki: közülük is a legtöbben azért, hogy kifütyüljék a Dinamo játékosait.

A spliti Hajduk a bajnokság vége felé megemberelte magát, a sorozatos győzelmekkel végül befutott a második helyre, s még a kupát is megnyerte. A splitiek katasztrofális kezdése után (öt forduló – két pont) erre senki nem számított. A második hely azt jelenti, hogy a Hajduk az Európa-liga selejtezőjének 3. fordulójába kapcsolódhat majd be, de a spliti csapat képességeit figyelembe véve olyan nagy menetelésre nem kell számítani.

A forduló győztese: Varteks – Az anyagi gondok ellenére a varaždini klub játékosai maximálisan teljesítették a tőlük elvártakat, s az utolsó fordulóban 3:2-re nyertek a Slaven Belupo ellen. A csapat így a 10. helyen fejezte be a bajnokságot, és most már csak attól függ a ligában maradása, hogy a bíróság megítéli-e a klubnak az I. ligában való szerepléshez kötelező licencet.

A forduló vesztese: Zagreb – Azok után, hogy az előző fordulóban legyőzték az Eszéket, a fővárosi klub a középmezőnyhöz tartozott egy mérkőzéssel a bajnokság vége előtt. Azonban a 30. fordulóban kikaptak a Zadartól, amely az elmúlt hét fordulóban először nyert. A Zagreb így a 14. helyen fejezte be a bajnokságot, s ha a II. liga élmezőnyéhez tartozó csapatoknak rendben lesznek a papírjai (anyagi háttér és infrastruktúra), akkor a Zagreb ősztől csak egy osztállyal alacsonyabb versenyfokozatban indulhat.

A forduló (bajnokság) negatív hőse: A HNS, az I. ligás klubok szakszervezete és mindazok a bürokraták, akik oda juttatták a horvát labdarúgást, hogy a bajnokság végén nem lehet tudni, ki esik ki, ki jut fel, s még azt sem, hogy hány csapat száll majd versenybe ősztől a bajnoki címért.

A 30. (utolsó) forduló eredményei: Dinamo–Karlovac 1:1, Međimurje–Šibenik 4:0, Croatia–Hajduk 2:5, Eszék–Cibalia 2:0, Zadar–Zagreb 1:0, Slaven Belupo–Varteks 2:3, Istra 1961–Rijeka 2:0, Inter–Lokomotiva 4:2.

A végeredmény: 1. Dinamo 62, 2. Hajduk 58, 3. Cibalia 57, 4. Šibenik 50, 5. Eszék 47, 6. Karlovac 47, 7. Slaven Belupo 43, 8. Lokomotiva 42, 9. Rijeka 40, 10. Varteks 36, 11. Istra 1961 35, 12. Zadar 34, 13. Inter 33, 14. Zagreb 33, 15. Međimurje 29, 16. Croatia Sesvete 14 pont stb.