2024. október 7., hétfő

A feljutás a cél

ASZTALITENISZ

Fehér Gabriella és Erdélyi Annamária (jobbról) a szerbiai női asztalitenisz-válogatott legjobbjai

Szerbia férfi- és női asztalitenisz-válogatottja szombaton utazik el Moszkvába, ahol vasárnaptól május 30-ig rendezik meg a csapat-világbajnokságot. Mindkét nemzeti együttes a II. divízióban szerepel, s a férfiak, valamint a nők esetében is a feljutás a cél.

A Slobodan Grujić vezette férfiválogatott (Pető Zsolt, Aleksandar Karakašević, Marko Jevtović, Dragan Subotić), valamint a Mellik Zoltán által irányított női együttes (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Molnár Mónika, Andrea Todorović) is a II. divízió F csoportjában szerepel. A férfiak csoportjában Nigéria, Törökország, Hollandia, az Egyesült Államok és Skócia kapott még helyet, míg a nők ellenfelei Litvánia, Luxemburg, Egyiptom, Venezuela és Indonézia lesznek. A férfiak vasárnap Hollandiával, a nők pedig Egyiptommal játszanak. A II. divízió első és második helyezettje a két év múlva Dortmundban sorra kerülő világbajnokságon a legjobbak társaságában indulhat.

A magyar válogatott tagjai, férfiak: Jakab János, Pázsy Ferenc, Kosiba Dániel, Pattantyús Ádám. Az I. divízió C csoportjában szereplő együttes ellenfelei: Németország, Japán, Horvátország, Dánia, Spanyolország. Első meccs (vasárnap): Japán–Magyarország.

Nők: Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina, Pergel Szandra. A válogatott az I. divízió C csoportjában szerepel, ahol Dél-Korea, Hongkong, Franciaország, Ukrajna és Észak-Korea kapott helyet. Első meccs: Magyarország–Ukrajna.

A pekingi egyéni olimpiai bajnok Ma Lin és Zhang Yining nem került be a csapat-világbajnokságon induló kínai asztalitenisz-válogatottba. A férfiaknál a háromszoros világbajnok Wang Liquin, a szintén vb-aranyérmes Ma Long, az ötkarikás második Wang Hao, valamint Xu Xin és Zhang Jike alkotja az így is toronymagasan favorit csapatot. Közülük Xu Xin áll legrosszabbul a világranglistán, ő csak hetedik… A nőknél a 18 évesen világranglista-vezető Liu Shiwen mellett a pekingi bronzérmes Guo Yue, Guo Yan, Li Xiaoxia és Ding Ning lép majd asztalhoz.