2024. október 7., hétfő

Milito BL-t nyert az Internek!

BAJNOKOK LIGÁJA – A milánói együttes harmadszor lett Európa legjobb csapata

Szombat este a madridi Bajnokok Ligája döntőjét a kétszeres győztes, milánói Inter és a négy BL (korábban BEK) serleget begyűjtő német Bayern München játszotta. A mérkőzés pikantériája volt, hogy az Inter edzője az a portugál José Mourinho korábban a Barcelonánál Louis van Gaal segédje volt, aki az év eleje óta a bajor együttes kispadján foglalt helyet.

Bajnokok Ligája, döntő : Bayern München–Inter 0:2 (0:1)

Santiago Bernabeu, 80 000 néző, vezette: Howard Webb (angol). Góllövő: Milito a 35. és a 71. percben.

Bayern München: Butt, Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber, Schweinsteiger, Van Bommel, Robben, Altintop (Klose), Müller, Oli ć (Gomez).

Inter: J. César, Chivu (Stankovi ć) , Samuel, Lucio, Maicon, Cambiasso, Zanetti, Pandev (Muntari), Sneijder, Eto’o, Milito (Materazzi).

A Bajnokok Ligája döntő Inter rohamokkal kezdődött, de a folyamatos labdabirtoklás ellenére igazán komoly helyzetet nem tudott kidolgozni a milánói együttes, amely rekordot állított be azzal, hogy a kezdőcsapatban egyetlen egy olasz játékos sem kapott helyet. Ahogy múlt az idő, a bajorok kezdték felvenni a mérkőzés ritmusát, s egyre veszélyesebben támadtak. A 15. percben Maicon kézzel ért a labdához a saját tizenhatosában, azonban Howard játékvezető sípja néma maradt. A 18. minutumban Sneijder erős szabadrúgása, amely egy kicsit megpattant Altintopon, pont abban a sarokba ment, ahol Butt állt, így a bajor együttes kapusa maganiztosan ütötte ki a labdát.

Öt perccel később Müller bolondította meg az Inter védőit, akik csak éppen elpöckölték a Bayern csatára elől a labdát, amely pont Robben elé került, aki azonban csúnyán fölé lőtt. A mérkőzés első sárga lapját Demichelis kapta a 25. percben: a mintegy 36 méteres szabadrúgást Sneijder pontosan a kapu közepébe lőtte, így nem okozott gondot Buttnak. Az első fél óra végén a labdabirtoklás 63%–37% volt a Bayern javára. A találkozó második sárga lapját Chivu kapta, aki Robbennel szemben szabálytalankodott. A 32. percben Müller próbálkozott mintegy 20 méterről, ám lövése messze elkerülte a kaput.

A 35. percben az Inter az első igazi helyzetéből megszerezte a vezetést: Diego Milito szépen fejelte le a labdát Sneijdernek, aki azonnal visszaadta a csatárnak, aki Butt bal keze mellett lőtte el a labdát, s megszerezte a mérkőzés első gólját.

Habár a gól után ég jobban nőtt a Bayern labdabirtkolása, az Inter nővelhette volna előnyét: a 43. percben Sneijder találta magát szemtől szembe a németek kapusával, ám Butt mellét találta el.

A második félidő elején bekezdett a Bayern, s harminc másodperccel a játékrész kezdetét jelző sípszó után már Müller próbálkozott közelről Julio Césarnak kellett lábbal nagyot védenie. Két perccel később Milito szólója után adott középre, s Pandev emelését Butt hárította bravúrral. Az 53. percben Pandev cselezett 18 méterre a Bayern kapujától, s Van Bommel szabálytalansága után Sneider próbálkozhatott egy újabb lövéssel, ám jó másfél méterrel fölé lőtt.

Az 54. percben Altintop szerzett labdát az Inter 16-osában, de lövése mellé ment, így Césarnak nem kellett közbeavatkoznia. A 63. percben egy szabadrúgás után Müller lőtt mintegy 15 méterről kapura, ám Cambiasso még Césart is megelőzte, s kifejelte a labdát. Egy perccel később Robben tekert volna a jobb felső sarokba, de César résen volt.

A találkozónak ebben a részében az Inter főleg a védekezéssel foglalkozott, a Bayern pedig mindent megtett az egyenlítésért, de az olasz védelem állta a sarat. Mivel a középpályán a németek sokkal jobbak voltak, Mourinho Chivu helyére Stankovi ć ot küldte pályára. Hogy ennek a cserének vagy valami másnak köszönhetően, de az Inter pár perccel később kétgólosra növelte előnyét: Milito nagyon csúnyán becsapta Van Buytent, s higgadtan lőtt a kapu bal felébe.

A Bayern ezután mindent egy lapra tett fel, de igazi nagy gólszerzési lehetősége nem akadt. A 78. percben Van Bommel is besárgult, Pandev helyére pedig Muntari érkezett. Négy perccel később Stankovi ć szabálytalankodott mintegy 24 méterrel az Inter kapuja előtt, ám Robben a sorfaba lőtte a labdát. A bajorok támadásaiból hiányzott az ötleresség, s mivel az Inter középpályásai és csatárai is besegítettek a védekezésbe, így a mérkőzés végéig igazi gólhelyzetet már nem tudtak kidolgozni a bajorok.

Az Inter teljesen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, így 1964. és 1965. után harmadszor nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot, José Mourinho pedig a Porto után az Interrel is megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Fotók: uefa.com