2024. október 7., hétfő

Gólínség és töretlen optimizmus

LABDARÚGÁS – FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Nikola Žigić, a világbajnokság legmagasabb játékosa bízik abban, hogy a szerb válogatott továbbjut a csoportból (Fotó: AFP)

Szerbia válogatottja ma (szombaton) Belgrádban, a Partizan stadionjában 20.30-kor játssza utolsó felkészülési mérkőzését a pénteken kezdődő világbajnokságra. Az ellenfél a szintén vb-résztvevő Kamerun, amely az E csoportban kapott helyet, ahol Hollandia, Dánia és Japán lesznek az ellenfeleik. Ami a szerb együttest illeti, Radomir Antić kiválasztottjai a legutóbbi két barátságos mérkőzésükön nem rúgtak gólt, s egyet kaptak. A „Fehér Sasok” Új-Zélandtól minimális arányban kaptak ki, Lengyelországgal pedig gól nélküli döntetlent játszottak ausztriai edzőtáborozásuk során. Ennek ellenére a szerb sajtó és a szövetségi kapitány továbbra is optimista hangulatban várja a június 13-ai első, Ghána elleni mérkőzést.

Elégedett vagyok! A lengyelek ellen az egész mérkőzésen jól játszottunk, különösen jól sikerült a labdakihozatal a védelemben, s pontos átadásokkal gyorsan az ellenfél kapuja előtt voltunk. Akadtak helyzeteink, nem adtunk gólt, ez azonban legkevésbé sem fontos, mivel az a leglényegesebb, hogy a csúszós talajú pályán senki nem sérült meg. Megismétlem, elégedett vagyok, nem annyira az eredménnyel, mint inkább a játékosok viselkedésével – nyilatkozta Radomir Antić, akit a gólínség miatt (egyelőre) még nem kezdett el kritizálni a szerb közvélemény. Sőt, a belgrádi lapok szerint az Új-Zéland és a Lengyelország elleni meccseken sem az eredmény volt a fontos, így a szurkolóknak nem kell aggódniuk, a csapat jó formában lesz majd Dél-Afrikában. Kamerun ideális ellenfélnek tűnik, hiszen hasonló focit játszik, mint a szerb válogatott első ellenfele, Ghána. Egyik afrikai csapat sem tündökölt a legutóbbi mérkőzésein: Ghána 4:1-re veszített Hollandia ellen, Kamerun pedig 3:1-re kapott ki Portugáliától. A kameruniak első számú csillaga, az Inter játékosa, Samuel Eto’o a hollandok elleni találkozón kétszer is besárgult, s már 33. percben a kiállítás sorsára jutott. Az afrikai csapaton belül igencsak gond van a jó hangulattal, amire még az egykori kiváló játékos, Roger Milla is rátett, ugyanis az 1990-es világbajnokság sztárja élesen kritizálta Eto’ót, hogy az Interben sokkal jobban küzd, a válogatottban pedig nem azt a teljesítményt nyújtja, amit a klubjában. Ez a kijelentés, és az, hogy a kameruni szövetség vezetői nem álltak ki Eto’o mellett, annyira feldühítette a 29 éves játékost, hogy a csatár azon is gondolkodott, pár nappal a világbajnokság kezdete előtt összecsomagol és otthagyja a válogatottat. A kameruni csapat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) világranglistáján jelenleg a 19. helyen áll (Szerbia a 15.), s habár a szakértők jó szereplést várnak tőlük a világbajnokságon, Paul Le Guen, az együttes szövetségi kapitánya megemlítette, hogy a csapattal szemben nagyok az elvárások, ám a válogatott sorozatban veszíti el mérkőzéseit a nemzetközi porondon.

Az biztos, hogy a mai mérkőzésen a szerb közönség elvárja, hogy a csapat a harmadik és egyben utolsó felkészülési mérkőzésén gólt lőjön Kamerunnak, máskülönben biztos, hogy nehéz lesz megmagyarázni a közvéleménynek, hogy nincs semmi baj és a csapat sikeres lesz a vb-n. Nikola Žigić, a Valencia csatára, aki a világbajnokság után a Premier League-ben szereplő Birminghamben folytatja majd pályafutását, a FIFA hivatalos honlapjának nyilatkozott. A közelgő, sorrendben 19. világbajnokság legmagasabb (202cm) játékosa szerint a szerb együttes a dél-afrikai tornán is képes hasonló jó játékra, mint amilyet a selejtezőben mutatott a csapat.

Amikor elkészítették a vb-selejtezős csoportokat, senki nem említett minket az esélyesek között, hiszen mindenki Franciaországot és Romániát várta a csoport első és második helyére. Igaz, akkor még mi magunkat sem tartottuk favoritnak. A célunk az volt, hogy megszerezzük a csoport második helyét és a pótselejtezőben kiharcoljuk a vb-részvételt. Amikor azonban sorozatban jöttek a győzelmek, egyre nagyobb lett az önbizalmunk, s végül sikerült egyenes ágon kijutnunk a tornára – nyilatkozta a támadó, aki hozzátette, a négy évvel ezelőtti vb-n a csapat, amely akkor még Szerbia és Montenegró néven szerepelt, igencsak leszerepelt:

A németországi vb előtt nagyon jó volt a védelmünk, hiszen a selejtezők során mi kaptuk a legkevesebb gólt, azonban Vidić és Dragutinović sérülése után nagyon sebezhető lett a hátsó alakzatunk, s a három mérkőzésen tíz gólt kaptuk, ebből hatot Argentína ellen. Akkor a csapaton belüli egység és hangulat sem volt éppen a legjobb, történt néhány incidens is, amire nem szívesen emlékszek vissza. Ez az együttes azonban teljesen más, s biztos vagyok benne, hogy ezen a világbajnokságon nem fognak megismétlődni a 2006-os események. Ami engem illet, személy szerint én is sokkal felkészültebb vagyok most, mint négy évvel ezelőtt: rutinosabb lettem, a fizikai és a pszichikai képességeim is jobbak. Úgy érzem, ez az én világbajnokságom lesz, hiszen alkalmas vagyok a vezetői posztra, és szeretném bebizonyítani, hogy olyan játékos vagyok, akinek megvannak a képességei nagyon fontos mérkőzések eldöntéséhez.

A jövő pénteken kezdődő labdarúgó-világbajnokságra készülő hollandok nagy ünnepséget szerveznek a magyarok elleni meccs előtt: búcsúztatják a nemzeti csapattól már korábban visszavonult Edwin van der Sart. A Manchester United kapusa 129-szer védett a válogatottban. A magyaroknál Juhász Roland és Németh Krisztián is kisebb sérüléssel bajlódik, igaz, Erwin Koeman szövetségi kapitánynak várhatóan csak utóbbit kell majd nélkülöznie. Az MLSZ.hu beszámolója szerint Erwin Koeman szövetségi kapitány csütörtökön a 80 perces tréningen a csapatjátékra fektette a hangsúlyt, s a hollandok ellen alkalmazandó taktikát gyakoroltatta a futballistákkal. Németh tegnap részt vett az összecsapás előtti utolsó edzésen, és csak ezután derül ki, hogy pályára léphet-e szombaton. Juhász a lábfejében érzett fájdalom miatt hagyta ki a csütörtöki gyakorlást, de a védő biztosan ott lesz a hollandok elleni kezdő tizenegyben.

A várható magyar kezdőcsapat: Király Gábor, Bodnár László, Juhász Roland, Horváth Gábor, Vanczák Vilmos, Huszti Szabolcs, Vadócz Krisztián, Koman Vladimir, Tőzsér Dániel, Dzsudzsák Balázs, Torghelle Sándor.

A mai (szombati) program: Hollandia–Magyarország (14 óra, Sport1), Dél-afrikai Köztársaság–Dánia (14.15), Ausztrália–Egyesült Államok (14.30), Ghána–Lettország (16 óra), Szlovákia–Costa Rica (17 óra), Algéria–Egyesült Arab Emírségek (18 óra), Románia–Honduras (19.30), Szerbia–Kamerun (20.30, RTS1), Svájc–Olaszország (20.45).

Vasárnap: Nigéria–Észak-Korea (15 óra).