2024. október 7., hétfő

Börtönbe velük!

Tíz évvel ezelőtt a 2006-os világbajnokság házigazdája körül parázs viták alakultak ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) berkein belül. Az utolsó fordulóra két jelölt, Németország és a Dél-afrikai Köztársaság maradt állva.

A szavazáson a németek 12:11-re győztek, s így ők, 1974 után másodszor rendezhették meg a vb-t. Már akkor mindenki Dél-Afrikát várta befutónak, de az utolsó pillanatban valaki közbeszólt: Charlie Dempsey, Óceánia küldöttje, aki annak ellenére, hogy azt az utasítást kapta, hogy Dél-Afrikára adja le a voksát, tartózkodott. Nem mellékes, hogy 12:12-nél a FIFA-elnöke, Sepp Blatter már a szavazás előtt jelezte, amennyiben döntetlen az állás, ő Dél-Afrikára szavaz. Négy évvel később a FIFA már biztosra ment, hiszen a rotációs elv alapján eldőlt, hogy Afrikában, azon belül is a Dél-afrikai Köztársaságban lesz mától egészen július 11-ig a vb.

A legtöbbször feltett kérdésre („ki nyeri a világbajnokságot?”) a válasz: Brazília. Igaz, nem a XIX.-et, hanem azt, amelyet négy év múlva az ötszörös világbajnok rendez majd. A 2014-es vb-ig még nagyon sok idő van, s ha valaki most fogad a brazilokra, akkor az sokkal több pénzt kap, mint ha a 2010. július 11-ei győztest találja el!

Hogy miért ez a legnépszerűbb labdajáték a világon? Azért, mert a többiben a kéznek vagy a kézben levő segédeszköznek nagy szerepe van. A fociban a láb játssza a főszerepet, s egy-egy meccs után lehet ámuldozni: „láttad, hogy tartotta Henry a lábfejét a szabadrúgásnál?” vagy „nem értem, hogy tudja Messi olyan ütemtelenül megtolni a labdát, hogy csak úgy dőlnek el előtte a védők!”. Focizni mindenki tud – valamilyen szinten: van aki hétről hétre a Bernabeuban lép pályára, van aki a falu szélén található legelőn. Milliók játsszák, nézik és kommentálják.

II. Edward uralkodása alatt a labdarúgás őse annyira népszerűvé vált, hogy a király a következő proklamációt bocsátotta ki: „Tekintettel arra, hogy a labdák körüli tülekedés miatt a városban jókora a hangzavar, melyből sok olyan bűn származhat, amit Isten tilt: megparancsolom és megtiltom, bebörtönzés terhe mellett, hogy a jövőben ilyen játékot űzzenek a városban.” Rajta kívül III. Edward, II. Richárd, IV. Henrik és III. Jakab is hasonlóval próbálkozott, ám egyik sem járt tartós eredménnyel.

Ma kezdődik a játék a dicsőségért és a pénzért: július 11-én este pedig kiderül, kik azok, akiknek a XII. és a XV. század között a börtön legnyirkosabb és legpiszkosabb zárkájában lett volna a helyük!