2024. október 7., hétfő

Az angolok győzelmébe került az első potyagól

XIX. LABDARÚGÓ-VB – DÉL-AFRIKA – Nézze meg a találkozó góljait a magyarszo.com-on

Habár az angol újságok azt írták, biztos forrásokra hivatkozva, hogy Shawn Wright-Philips és Joe Cole is a kezdőcsapatban kap helyet, Fabio Capello végül egyiket sem jelölte a kezdő tizenegybe, s helyettük James Milner és Aaron Lennon kapott helyet. Sokak meglepetésére Wayne Rooney csatártársa, a 32 éves Emile Heskey volt, aki már a 4. percben meghálálta a szövetségi kapitány bizalmát, amikor Steven Gerrardnak passzolt, aki betört a 16-osba és a kapus mellett a kapuba gurított.

A folytatásban az amerikaiak veszélyesebbek voltak, akadt néhány veszélyes megmozdulásuk, de nem született egyikből sem gól, egészen a 39. percig, amikor Dempsey 28 méterről gyatrán lőtt kapura, ám a West Ham kapusa, a 30 éves Robert Green katasztrofálisan reagált, s a labda becsorgott a kapuba, s így megszületett a világbajnokság első potyagólja.

A második félidő angol támadásokkal kezdődött: előbb Lennon futott el a jobb szélen, de beadása mindenki mellett elsuhant. Pár perccel később Heskey kapott kiváló labdát, szemtől szembe került Howard kapussal, ám a csatár pont a kapusba lőtte a labdát, akiről ki se pattant a játékszer. A 63. percben Lampard lőtt 18 méterről, Howard szépen védett, a szöglet utáni beadást pedig Johnson kezelte le, de kapu mellé lőtt. Egy perccel később Altidore találta magát szembe az angol kapussal, ám Green ezúttal valamit jóvá tett hibájából, ugyanis bravúrosan a kapufára tenyerelte a labdát. A továbbiakban is az angolok birtokolták többet a labdát (52 százalékban volt náluk a játékszer), de Rooney lövése célt tévesztett, a csereként beállt Wright-Philips pedig a kapus találta el.

A két csapatnak ez volt a tizedik mérkőzése, hét angol és két amerikai győzelem után először fordult elő, hogy döntetlennel végződött az összecsapásuk.

C csoport, 1. forduló: Anglia–Egyesült Államok 1:1 (1:1)

Rustenburg, Royal Bakofeng Stadion, 38 000 néző, vezette: Carlos Simon (Brazília). Góllövők: Gerrard a 4., ill. Dempsey a 39. percben.

Anglia: Green, G. Johnson, L. King (Carragher), Terry, A. Cole, Lennon, Gerrard, Lampard, Milner (Wright-Philips), Rooney, Heskey (Crouch).

Egyesült Államok: Howard, Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra, Dempsey, Clark, M. Bradley, Donovan, Altidore (Holden), Findley (Buddle).