2024. október 7., hétfő

Biztosítva van az utánpótlás

ASZTALITENISZ
A Zenta II. női csapata (Branislava Popov, Ágoston Tamara, Ivana Vejnović, Csáki Izabella és Tőke Erzsébet – edző) ősztől az I. ligában szerepel

Több sportágban is láttuk már, hiába az országos bajnoki címek, ha a klubban nem folyik megfelelő utánpótlásképzés, előbb vagy utóbb elfogy a pénz, s akkor a győzelmek helyett jönnek a vereségek, majd egy vagy két ligával alacsonyabb fokozatba kerülés, s a legrosszabb esetben az egyesületet a teljes megszűnés veszélye is fenyegeti.

A Zenta Asztaliteniszklubban jól tudják, hogy a fiatalok nélkül nem lehet jövőt építeni, tervezni, s ezért is fektetnek nagy hangsúlyt már évtizedek óta az utánpótlás-nevelésre. Az elmúlt pár évben láthattuk, hogy 5-6 év alatt a klub képes kinevelni három-négy olyan játékost, akik már 14-15 éves korukban a felnőtt országos bajnoki címért játszanak, s meg is nyerik. Így volt ez négy évvel ezelőtt is, amikor a Gyurcsik Aliz, Makszuti Anetta, Tóth Éva trió feljutott a Szuperligába, s egy évvel később, kiegészülve a tapasztalt játékosokkal, már a bajnoki címért szálltak harcba. Az idén már ők voltak azok, akik oroszlánrészt vállaltak abban, hogy a Zenta női csapata az elmúlt nyolc év során hetedik titulusát szerezte meg. A Tisza-parti klubban remélik, hogy hasonló út vár majd a Zenta II. csapatára, amelyet Ágoston Tamara, Csáki Izabella, Branislava Popov és IvanaVejnović alkotnak. Ők is a legalacsonyabb osztályban kezdték: a 2009/2010-es idényben megnyerték a II. liga északi csoportját, és a május végén megrendezett selejtezőben, amely az I. Szövetségi Ligába jutásról döntött, veretlenül szerezték meg az első helyet. Fejlődésüket az is mutatja, hogy nemrég Zentán járt Korpa István, aki pár hónapja még az Európai Asztalitenisz-szövetség utánpótlásért megbízott szakmai stábjának a vezetője volt, s a két fiatalabbat, Ágoston Tamarát és Ivana Vejnovićot is megnézte a zentai klubban. Ők ketten a korosztályukban mindent megnyertek az idén: a vajdasági és az országos csapatbajnokságot, a Top-12 versenyen és Vajdaság egyéni bajnokságán első és második helyezettek voltak, az egyéni országos bajnokságon Ivana első, Tamara pedig harmadik lett, párosban pedig a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

Az előző évekből kiindulva Zentán már tudják a receptet, hogyan kell országos bajnokokat nevelni. A jelenlegi második csapat játékosainak – csakúgy mint az előző generációknak – minden feltétel adva van, hogy egy napon majd ők is elmondhassák magukról azt, amit az első csapat középiskolás tagjai: alig múltunk el 15 évesek, de már kétszeres országos bajnokok vagyunk.