2024. október 7., hétfő

Az első tizenegyes – az első vereség

XIX. LABDARÚGÓ-VB – DÉL-AFRIKA – Antić: Németország és Ausztrália ellen máshogy kell majd játszanunk

Szerbia labdarúgó-válogatottja vasárnap vereséggel mutatkozott be a XIX. világbajnokságon, miután a D csoport első találkozóján minimális vereséget szenvedett Ghána együttesétől.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón mindkét együttes szövetségi kapitánya, Radomir Antićés Milovan Rajevac (aki a C. zvezdában Žigićnek és Pantelićnak is az edzője volt) is arról beszéltek, hogy nagyon tisztelik a másikat, ami teljesen normális, hiszen két azonos nemzetiségű edzőről van szó, akik azt is elmondták, hogy a találkozó előtt és után is jó barátok, de a meccs az más, ott majd megpróbálnak túljárni a másik eszén. Ami a kezdőcsapatokat illeti, egyik edző sem okozott meglepetést: a szerb együttes két, a ghánai pedig papíron három, igazából azonban egy csatárral kezdett.

A mérkőzés egy Pantelić lövéssel kezdődött, ami arról tanúskodott, hogy a szerb csapat nem szenved önbizalomhiányban, hiszen az Ajax játékosa 10 másodperccel a játékvezető kezdést jelző sípszava után lőtt kapura. A lassításon látszódott, miért is szidja mindenki az adidas új labdáját, a Jabulanit: a játékszer összevissza ment a levegőben.

Az első fél órában mindenki meggyőződhetett arról, hogy a ghánaiak nagyon erősek és gyorsak, s rengeteget futnak. Érdekes, hogy a szerbek hórihorgas csatára, Žigićtöbbször is a saját tizenhatosában bukkant fel, s egyszer neki sikerült mentenie, a második védekező megmozdulásáért pedig sága lapot kapott. A 20. perc környékén a ghánaiak letáboroztak a szerb kapu előtt, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. A szerb csapat kétszer is szabadrúgás kombinációval próbálkozott, a második veszélyesebb volt, ám hiába kapta a védő nélkül maradt Pantelić a labdát, a csatár nem tudta lekezelni a játékszert. A 29. percben Kolarov végezhetett el egy szabadrúgást: lövése nem sokkal ment kapu mellé. Az első félidőben Ghána összeszokottabb és egységesebb csapat benyomását keltette, s az afrikai csapat védelme kiválóan működött, a szerb válogatott nem tudta megoldhatatlan feladat elé állítani. Szerbia csak egyszer találta el az ellenfél kapuját: Stanković lövése után elsőre kiejtette a jáékszert a ghánai kapus, de másodszorra már már sikerült megszelíditenie a labdát.

A ghánaiak minden területet lezártak, s ezt az is bizonyítota, hogy Ivanović, aki a Chelsea-ben nagyon sokszor felfut a támadsokkal, a vasárnapi mérkőzésen a jobb szélről csak kétszer tudta beívelni a labdát az ellenfél 16-osába. Antić megpróbálta kicsit felrázni a középpályát és a csatársort: Žigić helyére Lazović, Milijaš helyére pedig Kuzmanovićérkezett. A 74. percben nagy bajba került a szerb válogatott: Lukovićmegkapta második sárga lapját, így a szerb csapat kénytelen volt tíz emberrel folytatni a mérkőzést (az előző világbajnokságon Nađés Kežman kapott piros lapot).

Antić azonnal lecserélte Jovanovićot, sSubotićot küldte pályára. A ghánai lehetőségek és mezőnyfölény helyett szerb támadások és óriási kimaradt gólhelyzet következett: a 79. percben Lazović erőszakosságnak köszönhetően megszerezte a labdát az alapvonal mellett, középre adását Pantelić csúnyán elvétette, ám az érkező Krasić kapura lőtt, azonban középre tartó lövését Kingson védte. A szöglet után Vidić fejelhetett, azonban kapu fölé ment a fejese. Három perccel később Ivanović cselei után próbálkozott, ám az ő lövése is elkerülte a kaput. A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, miután a 84. percben Kuzmanović a saját 16-osában kézzel ért a labdához, s a jogosan megítélt büntetőt, amely ezen a világbajnokságon az első 11-es volt, Gyan magabiztosan váltotta gólra.

A ráadás második percében a mérkőzés egyetlen gólját szerző csatár eldönthette volna a mérkőzést, ám lövése a kapufáról kifelé pattant.

Szerbia az első mérkőzésén ötlettelenül játszott, s habár volt néhány kiváló gólszerzési lehetősége, a góllövéssel ezúttal is – csakúgy, mint a felkészülési mérkőzéseken – gond volt. Milovan Rajevac a hatodik szerb edző lett, aki egy másik válogatott kispadján ülve legyőzte a szerb válogatottat.

D csoport, 1. forduló: Szerbia–Ghána 0:1 (0:0)

Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 36 000 néző, vezette Hector Baldassi (Argentína). Góllövő: Gyan (11-esből) a 85. percben.

Szerbia: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Kolarov, Krasić, Stanković, Milijaš (Kuzmanović), Jovanović (Subotić), Žigić (Lazović), Pantelić.

Ghána: Kingson, Panstil, John Mensah, Vorsah, Sarpei, Annan, K. Asamoah (Appiah), A. Ayew, K.-P. Boateng (Addy), Asamoah Gyan (Qwusu Abeyie), Tagoe.

Radomir Antić, a szerb válogatot szövetségi kapitánya:
– Abban bíztam, hogy egy nyugodt játékkal sikerül megszereznünk a győzelmet, azonban nagyon idegesek voltak a játékosaim. Ehhez egy kicsit a bíró is hozzájárult, akinek a szigorú kritériuma miatt néhány előre be nem tervezett cserét is végre kellett hajtanom. A németek és az ausztrálok ellen teljesen máshogy kell majd játszanunk, s erre a két mérkőzésre majd úgy is készítem fel a csapatot a hátralevő néhány napban.

Dejan Stanković, a szerb együttes csapatkapitánya:
– Az első félidőben túlságosan is tiszteltük a ghánai együttest, s ezáltal elveszítettük a kezdeményezést. A második játékrészben sikerült kialakítanunk néhány helyzetet, azonban egyiket sem használtuk ki. A világbajnokságon bárki ellen képtelenség tíz nagy gólhelyzetet kidolgozni, vagyis abból a néhány lehetőségből kellett volna legalább egyet értékesítenünk. Most igen nehéz helyzetben vagyunk, de én továbbra is hiszek a szövetségi kapitányban és a csapattársaimban. Van még két mérkőzés a csoportban, vagyis két alkalunk, hogy megvalósítsuk azt, amiért a világbajnokságra jöttünk, vagyis a legjobb 16 közé kerülést.


Szerbia a következő mérkőzését június 18-án játssza 13.30-kor Németország ellen.