2024. október 7., hétfő

Döntetlennel kezdett a világbajnok

XIX. LABDARÚGÓ-VB – DÉL-AFRIKA - F CSOPORT – Nézze meg a mérkőzés góljait
A paraguayi Enrique Vera (jobbról) éppen nyakon rúgja Vincenzo Iaquintát, az olaszok csatárát (Fotó: Beta)


Olaszország, világbajnoki címvédőhöz méltóan igyekezett kezdeni a Paraguay elleni mérkőzést, amelyet szakadó esőben rendeztek meg fokvárosi stadionban: Marcello Lippi csapata az első negyed órában többet birtkolta a labdát, de igazán nagy gólhelyzetet nem sikerült kialakítania. A 22. percben egy paraguayi szöglet az olasz védők kifejelték a labdát, s az utolsó dél-amerikai játékos pedig Montolivó ba lőtte a játékszert, aki azonnal megiramodhatott az ellenfél kapuja felé, ám mire odaért, elfáradt, s gyenge lövése csemege volt Villar nak.

A paraguayaiak előtt is adódott néhány lehetőség, de Buffonig nem jutott el a labda, mivel előtte még a védők tisztáztak.Az olaszok mezőnyfölényben játszottak, de az ellenfél kapuja előtt csődöt mondott a tudásuk, ami annak is betudható, hogy a paraguayaik egy-egy szöglet vagy szabadrúgás elvégzése előtt betömörültek a saját 16-osukba, s kifejelték vagy kirúgták a beíveléseket. Aztán, csakúgy, mint a nyitómeccsen, az a csapat lőtt gólt, amelyiknél kevesebbet volt a labda: ezúttal ez az együttes Paraguay volt. A 39. percben Chiellini szabálytalankodott 40 méterre az olasz kaputól, s Torres beívelésére az előző vb legjobb játékosa, Cannavaro fel sem ugrott, nem úgy Alcaraz, aki a bal sarokba fejelt. Buffon csak nézte a fejest, vetődni sem volt ideje. Az első félidőt jelző bírói sípszóig már nem változott az állás, így sokak meglepetésére Olaszország egygólos hátrányban mehetett a pihenőre.A második játékrész újabb sokkot hozott az olasz drukkereknek: az érkező játékosok között nem volt ott Buffon, akit sérülés miatt le kellett cserélni, s helyére a Cagliari kapusa, Marchetti érkezett. Az olaszok kénytelenek voltak kitámadni, amit a dél-amerikaiak megpróbáltak kihasználni, de nem sikerült gyors ellentámadásokat vezetniük, igaz továbbra is inkább a védekezéssel voltak elfoglalva. Az olaszok folyamatos próbálkoztak, s ennek a 64. percben meg is lett az eredménye: Pepe szögletet rúghatott, s a beadást Villar csúnyán elnézte, ugyanis a kapus melléütött a labdának, így a kaputól három méterre levő De Rossinak, a Roma játékosának csak a hálóba kellett pofoznia a labdát. A döntetlen egyik szakvezetőnek se tetszett, hiszen mindkettő a csatársorban eszközölt egy-egy cserét: a paraguayi csapatba Valdez helyére Roque Santa Cruz érkezett, az olaszban pedig Gilardinót Di Natale, a Serie A gólkirálya váltotta.

Az utolsó negyed órában az olaszok többet birtokolták a labdát, volt néhány helyzetük, amelyek közül Montolivo mintegy 25 méterről leadott lövése volt a legveszélyesebb, ám a jobb sarokba tartó labdát Villar szögletre ütötte.

Négy éve az olasz válogatott egy 2:0-s Ghána elleni győzelemmel kezdett, ezúttal azonban Lippi tanítványainak be kellett érniük az egy ponttal, azonban mivel a csoport másik két tagja, Új-Zéland és Szlovákia nem számít foci nagyhatalomnak, így minden bizonnyal az azzurik gond nélkül ott lesznek a nyolcaddöntőben.

F csoport, 1. forduló: Olaszország–Paraguay 1:1 (0:1)

Fokváros, Zöld Pont Stadion, 64 000 néző, vezette: Archundia (mexikói). Góllövők: De Rossi a 64., illetve Alcaraz a 39. percben.

Olaszország: Buffon (Marchetti), Zambrotta, F. Cannavaro, Chiellini, Criscito, Marchisio (Camoranesi), De Rossi, Montolivo, Pepe, Gilardino (Di Natale), Iaquinta.

Paraguay: Villar, Bonet, P. da Silva, Alcaraz, Morel, Vera, J. C. Cáceres, Riveros, A. Torres (Santana), Barrios (Cardozo), Valdez (Santa Cruz).