2024. október 8., kedd

Tomičević a világ legjobb egyetemista kajakosa

KAJAK-KENU

Marko Tomičević válogatott kajakos az egyetemisták és főiskolások poznańi világbajnokságán K1-ben ezer méteren világbajnok lett – a fiatal sportoló 3:29,77 perces eredményt ért el, 500 méteren pedig hajszál (egészen pontosan 22 századmásodperc) híján csúszott le a dobogóról. Egy héttel korábban ugyanitt a felnőttek világbajnokságán olimpiai és világbajnokokkal együtt forgatta a lapátot, és ezer méteren ötödikként futott be a célba.

Szülővárosában, Óbecsén ünnepélyes keretek között gratuláltak sikeréhez:

– Marko nem felejtett el bennünket, akkor sem, ha ma már más klubban versenyez. Eddigi támogatásunkat az elért eredményekkel sokszorosan meghálálta. Mi a lehetőségeinkhez képest továbbra is támogatni fogjuk őt – mondta el Goran Strajnić, az önkormányzat sportért felelős megbízottja.

Knézi Péter polgármester szerint szinte hihetetlen, hogy egy kis közösségből is kinőhetnek ilyen sikeres sportolók, bár a tapasztalatok szerint Óbecsén a szerény adottságok ellenére számos kiemelkedő sporteredmény születik – külön öröm, hogy a csapatok mellett egyre több egyéni versenyző is jeleskedik. – Markót mi továbbra is támogatni fogjuk, cserébe csak annyit kérünk: ne felejtsen el bennünket – fűzte hozzá a polgármester.

Jelenleg a šabaci Zorka color színeiben versenyző fiatal sportoló megköszönte a városnak a szívélyes fogadtatást:

– Mindig örömmel jövök szülővárosomba, és remélem, egy napon visszatérek ide, hogy tapasztalatommal támogatni tudjam a fiatal sportolókat. Az eddigi legsikeresebb idényt tudhatom magam mögött. Az egyetemisták és főiskolások poznańi világbajnokságán K1-ben 1000 méteren szerzett aranyérem nagy eredmény, mégis a felnőtt világbajnokság ötödik helyezése jelenti számomra a legnagyobb boldogságot. A jövő évben az olimpiai részvétel kiharcolása a célom.

A válogatott sportoló ötödik helyezést ért el az idei Európa-bajnokságon is, az elmúlt hétvégén pedig klubjával megnyerték az országos csapatversenyt és egyéniben is összelapátolt egy aranyérmet.