2024. július 18., csütörtök
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Alessandro Del Piero

Volt jó néhány kiváló teljesítmény a hétvégén az európai topbajnokságokban, de mi ezúttal messze megyünk Európától, és Ausztráliából hozzuk be rovatunkba a hétvége sztárját, elvégre a világ labdarúgásának egyik ikonja, legnagyobb élő alakja, Alessandro Del Piero tavaly óta az ottani Sydney FC játékosa. Szombaton, a Wellington Phoenix elleni A-League bajnoki mérkőzésen a játékos megmutatta, hogy tudása 38 évesen sem kopott meg, elvégre mesternégyest szerzett, és még egy gólpasszt is kiosztott.

Alessandro Del Piero 1974. november 9-én látta meg a napvilágot az olaszországi Coneglianóban, és 1982-ben kezdett el ismerkedni a labdarúgás fortélyaival a San Vendemiano nevű ifjúsági klubban. Először kapusként játszott, mivel szegény családból származott, és édesanyja úgy gondolta, hogy így kevesebbet verejtékezik, és nem kell rá annyit mosni. De bátyja, Stefano, aki szintén futballozott egy ideig, ám sérülés miatt abba kellett hagynia, azt mondta, hogy támadóként jobban megállná a helyét, ezért posztot váltott. 1988-ban átkerült a Padova ifjúsági szakosztályába, majd 1990-ben, 16 évesen a profik között is bemutatkozhatott, a Padova Serie B-s csapatában. Pályafutása 1993-ban változott óriásit, ugyanis akkor figyeltek föl rá Torinóban, és szerződtette a Juventus.

A torinói csapatnál majdnem 20 évig maradt, a klub ikonikus figurájává vált, hat bajnoki címet, egy olasz kupát, egy BEK-trófeát, egy európai szuperkupát nyert a csapattal, amelyet a bundabotrány miatti Serie B-be soroláskor sem hagyott el, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a klub gyorsan visszajutott az élvonalba. Ő rúgta a Juve történetében a legtöbb gólt a bajnokságban (208), a Bajnokok Ligájában (44), ő lőtte a legtöbb szabadrúgásgólt (42), ő játszott a legtöbbször a klub színeiben (705 alkalommal). Alig van olyan juventusos rekord, amit ne ő tartana.

Emellett a válogatottban is kiemelkedő játékos volt, 91 alkalommal lépett pályára a címeres mezben, és 27 gólt termelt ezeken a fellépéseken. Mindeközben 2006-ban részese volt a világbajnoki címet szerző Squadra Azzurrának.

2012-ben úgy érezte, teste már nem bírja a csúcsbajnokságban jelen lévő terhelést, és ezért egy kisebb bajnokságra vált. Végül a világ másik végére, Ausztráliára esett a választása, és Sydneyben települt le. Azzal a céllal érkezett az ausztrál bajnokságba, hogy felhívja a figyelmet az ausztrál labdarúgásra. Ezt a hétvégén a mesternégyesével sikerült is elérnie, elvégre az ausztrál bajnokságról ritkán tudósítanak az európai televíziók, de az ő góljai szinte minden sporthíradóban szerepeltek.

Del Piero boldog házasságban él, 2005-ben vette feleségül addigi kedvesét, Sonia Amorusót. Három gyermekük született, Tobias 2007-ben, Dorotea 2009-ben és Sasha 2010-ben. Zenei érdeklődéssel is bír, néhány zeneszámot is kiadott már, jó barátságban áll Noel Gallagherrel, az Oasis frontemberével.

NÉVJEGY


Név: Alessandro Del Piero
Születési idő: 1974. november 9.

Születési hely: Conegliano (Olaszország)

Poszt: támadó középpályás

Klubjai: Padova (1991–1993), Juventus (1993–2012), Sydney (2012–)

Mérkőzések/gólok: 733/300

Válogatott: 91/27