2024. július 18., csütörtök
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Kagava Sindzsi

Már megszokhatták, hogy eme rovat főszereplője az esetek nagy részében olyan futballista, aki a mögöttünk álló hétvégén gólokkal, gólpasszokkal járult hozzá csapata sikeréhez, és ez most sincs másként. Ezúttal a Manchester United japán légiósa, Kagava Sindzsi érdemelte ki a megtisztelő „a hétvége sztárja” jellemzést, ugyanis a Norwich City elleni szombati bajnokin csapata 4 góljából 3-at ő szerzett. Ezzel nagyban hozzájárult, hogy a Vörös Ördögök őrzik behozhatatlannak tűnő előnyüket a városi rivális City előtt, illetve reménykeltő teljesítménye arra enged következtetni, hogy a mai, Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágójának egyik kulcsfigurája lehet.

Kagava 1989. március 17-én látta meg a napvilágot Japánban, Kobe városában, focizni pedig 5 évvel később, a Marino FC-ben kezdett. Ennél az együttesnél 5 évet töltött, mígnem a Kobe NK FC tagja lett, 2001-ben pedig a Karatekölyökből ismert Miyagi mester nevét viselő FC Miyagi Barcelona gárdájához csatlakozott. Tehetségét korán felfedezték, így már 17 éves korában lecsapott rá a felkelő nap országának egyik legismertebb klubcsapata, a Cerezo Osaka, amelynek harmadik ott töltött idényében segített visszajutni a japán élvonalba. Éppen ez az idény, a 2009/2010-es volt az, amelyben a nyugati élklubok is felfigyeltek Kagavára, elvégre középpályás létére 44 meccsen 27 gólt lőtt a japán másodosztályban, amivel gólkirály lett. Ezek után nem is meglepő, hogy az akkor még mindössze 21 éves játékos rögtön egy európai élklubban, a Borussia Dortmundban kötött ki 2010 nyarán, amely mindössze 300 ezer euró ellenében vásárolta a Cerezótól.

Németországban sem csalódtak benne, gyorsaságával és kreativitásával nagy szerepe volt abban, hogy a dortmundi együttes megtörte a Bayern München hegemóniáját, és kétszer egymás után bajnoki címet szerzett – 2011/2012-ben pedig a kupát is elnyerte –, amit jól illusztrál, hogy a legismertebb német labdarúgószaklap, a Kicker mindkét németországi idényében beválasztotta a bajnokság legjobb 11-ébe. A Borussia azonban nem tarthatta sokáig az együttesnél az ifjú japánt, ugyanis a játékost megkörnyékezte a Manchester United, és ő Sir Alex Ferguson hívó szavának nem tudott ellentmondani, így tavaly nyáron mintegy 16 millió euró ellenében a Vörös Ördögöknél kötött ki. Nem is indult rosszul számára az idény, ám október 23-án, a Braga elleni BL-csoportmeccsen térdsérülést szenvedett, ami miatt több mint két hónapot kénytelen volt kihagyni. Januári visszatérése óta egyre több lehetőséget kapott Fergusontól, a hétvégén is ott volt a Norwich elleni kezdőcsapatban, amit legjobb tudása szerint meg is hálált, mesterhármast ért el egy olyan csapatban, amelyben ott volt a pályán Wayne Rooney és Robin van Persie is, és várhatóan ott lesz a kezdő tizenegyben a Real elleni összecsapáson is.

Kagava e hó 17-én lesz csak 24 éves, de már 40-szer szerepelt a japán nemzeti csapatban, két német bajnoki címe van, de várhatóan rögtön első idényében behúzza az angol bajnoki trófeát is, és ha így folytatja, még rengetegszer hallunk majd felőle. Hogy mit tud igazán, azt Alex Ferguson szerint csak a következő idényben tapasztaljuk majd meg, amikor már nyoma sem lesz a sérülésének és a következményeinek. Jómagam nem lepődnék meg azon sem, ha most évekig a Manchester United egyik kulcsjátékosa lenne.

NÉVJEGY

Név: Kagava Sindzsi

Születési idő: 1989. március 17.

Születési hely: Kobe (Japán)

Poszt: támadó középpályás

Klubjai: Cerezo Osaka (2006–2010), Borussia Dortmund (2010–2012), Manchester United (2012–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok: 144/69/37

Válogatott: 40/12/7