2024. július 18., csütörtök
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Víctor Ibarbo

Hihetetlen hétvégéje lehetett az ifjú Víctor Segundo Ibarbo Guerrerónak, elvégre profi pályafutása során összesen 12 gólt lőtt két csapatában, ahol pályára lépett, ebből vasárnap hármat. Csapata, a biztos bennmaradásért küzdő Cagliari 3:1-re verte hazai pályán a Sampdoriát, és a siker fő letéteményese élete első felnőttmérkőzésen elért mesterhármasával éppen főhősünk volt.

Víctor Ibarbo kolumbiai állampolgár, a dél-amerikai ország harmadik legnagyobb városában, Caliban látta meg a napvilágot 1990. május 19-én. Viszonylag későn, 11 évesen, 2001-ben kóstolt bele a labdarúgásba, a Club La Cantera akadémiájára nyert felvételt. Fejlődése töretlen volt, a kolumbiai élvonal csapatai közül több is látott benne lehetőséget, de elsőként a 10-szeres bajnok Atlético Nacional csapott le rá. 2007 közepén ajánlottak szerződést a mindössze 17 éves játékosnak, majd fél évvel később, 2008 nyarán 3 éves szerződést írtak alá a felek. Ez a 3 idény alatt az ifjú Víctor 97-szer lépett pályára a kolumbiai csapatban, és 6 gólt szerzett. Klubjánál elégedettek voltak vele, ám szerződéshosszabbításra nem került sor, ugyanis Ibarbo tehetsége felkeltette az ókontinens jó néhány csapatának figyelmét is. Az Atlético végül a Cagliari ajánlatát fogadta el – pedig az Arsenal, a Tottenham és a Real Madrid is érdeklődött iránta –, így főhősünk 2011 júliusában, még mindig csak 21 évesen Szardíniára költözött, és a szezon előtti barátságos meccseken biztosította is a helyét a 2011/2012-es bajnoki keretben. Azóta immár Cagliariban is 60 meccs fölött jár, 7 gól és 8 gólpassz fűződik a nevéhez.

Kolumbiában az egyik legnagyobb tehetségnek tartják, sokak szerint óriási potenciál rejtezik benne, ő lehet a kolumbiai futball következő nagy csillaga. Legtöbben az egyik leghíresebb kolumbiai labdarúgóhoz, Freddy Rincónhoz hasonlítják, testfelépítése, gyorsasága, labdakezelése és fizikai ereje miatt. Nagyrészt a széleken játszik, ahol igazán ki tudja használni nem mindennapi sebességét, Ibarbo ugyanis 10 és 10.5 másodperc közötti időre képes 100 méteren. Sok tekintetben is ügyes fiú tehát, így rá is illik az, amit több ifjonccal kapcsolatban megállapítottunk már e rovatban: nem lepődnénk meg, ha a közeljövőben a valamelyik európai élklubnál látnánk pályára lépni hétről hétre.

NÉVJEGY

Név: Víctor Segundo Ibarbo Guerrero

Születési idő: 1990. május 19.

Születési hely: Cali (Kolumbia)

Poszt: hátravont csatár

Klubjai: Atlético Nacional (2008–2011), Cagliari (2011–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok: 144/12/22

Válogatott: 4/0