2024. július 16., kedd
TEKE – IX. VGP, TOPOLYA

Zapletán és Méhész a legjobb

Kilencedik alkalommal szervezték meg a topolyai Funk Arénában a világbajnokság előszobájának is nevezhető VGP teketornát, amelyen a világ legjobb tekézői is képviseltették magukat a több száz benevező között. A legjobb eredményt az előselejtezők során még a szerb válogatott csapatkapitánya, az óbecsei Zavarkó Vilmos érte el a Neumarkt csapat tagjaként 694 fával, a szombati döntőben azonban már csak 666 fát sikerült döntenie, ami a második helyhez volt elegendő, a szuperdöntőben pedig 626 fával a harmadik helyre szorult. A férfiak döntőjét a szlovák Jan Bina, a Podbrezova tekézője nyerte meg 673-as eredménnyel.

A legkiemelkedőbb teljesítményt a szegedi színekben versenyző zentai Zapletán Zsombor nyújtotta, aki a döntőben 681 fát döntött, és a harmadik helyről került be a szuperdöntőbe, ahol 684-es eredményével nyert a spliti csapatban tekéző Dimitar Dimitrovszki (649) előtt.

A nők mezőnyében a papírformának megfelelően a marosvásárhelyi Electromures Romgaz két Anitája verte meg a mezőnyt magabiztos játékkal. A többszörös világbajnok Méhész Anita 607-es eredménnyel nyerte meg a döntőt, mindössze két fával megelőzve csapattársát, Sáfrány Anitát. Nagyon jó eredménynek mondható az újvidéki Alimenta színeiben tekéző Csikós Olivéra harmadik helye 596-os teljesítménnyel.

Az amatőrök döntője teljes topolyai sikert hozott. Ebben a kategóriában Tóth János nyert 573 fával Juhász Gábor előtt, aki ugyancsak ennyi fát döntött, de Jánosnak több tisztázása volt. A harmadik az ugyancsak hazai színeket képviselő Sándor Zoran 565-ös eredménnyel.

A találkozóról Miloš Milivojević, a VGP fő szervezője a következőket nyilatkozta lapunknak: „Örülök, hogy ilyen sokan érdeklődtek az idén is a VGP iránt. Ezúttal tizenegy országból érkeztek versenyzők, és jó volt látni, milyen komolyan vették a versenyzést. Nagyszerű teljesítményeket láttunk, és biztató, hogy egy évvel a szlovákiai vb előtt milyen jó formában vannak a tekézőink. A díjalap is vonzó lehetett számukra, hiszen az összesen mintegy 5500 euró volt. Ezzel ez Európa legjelentősebb ilyen tornája. Tudni kell, hogy a tekesportot ma már szinte kizárólag önfinanszírozásból űzik a versenyzők, komolyabb társadalmi segítségre nem számíthatnak.”

 

Nyitókép: Zajlik a verseny (Fotó: Kiss Zoltán felvétele)