2024. július 16., kedd
66. ÉV SPORTOLÓJA GÁLA

A foci (majdnem) mindent vitt

Egy díszgála elemeivel tarkított, de a lényeget el nem feledő módon rendezték meg hétfőn este a Magyar Állami Operaházban a 66. Év Sportolója Gálát, amelyen díjazták a 2023-as esztendő legjobb magyar sportolóit, csapatait. Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke, a 100 éves Nemzeti Sport főszerkesztője köszöntőjében kivételes figyelmességről tett tanúbizonyságot, hiszen köszöntötte a kedden 103. születésnapját ünneplő Keleti Ágnest, megemlékezett a két napja elhunyt Francz Beckenbauerról, a megjelentek között köszönthette Novák Katalin köztársasági elnököt és a meghívott sztárvendégeket, többek között a világcsúcsát még mindig tartó kubai Javier Sotomayor magasugrót, a világbajnok és aranylabdás Fabio Cannavaro olasz labdarúgót, Marie-Amélie Le Furt, a háromszoros paralimpiai bajnok francia paraatlétát és kollégáját, a magyar származású paralimpiai bajnok kerékpározót, Joe Berényit, valamint a temesvári születésű, de izraeliként négy futball-világbajnokságon bíráskodó játékvezetőt, Klein Ábrahámot.

Az idei szavazáson rekordszámú sportújságíró, 471 adta le a voksát, s röviden arról számolhatunk be, hogy a labdarúgás továbbra is a szívü(n)k csücske. Marco Rossi, a férfiválogatott szövetségi kapitánya zsinórban másodszor, összességében harmadszor nyert, első helyen végzett maga a válogatott is, s Szoboszlai Dominik 2020 után ismét elnyerte a címet. Szoboszlai még a Leipziggel kupát nyert, átigazolt a Liverpoolba, és az Eb-re vezette a nemzeti tizenegyet, tehát Zalánki Gergőnek még az sem volt elég, hogy 10 év után világbajnoki aranyat, a magyarok negyedik legfényesebb ilyen medálját hozza meg, megválasszák a vb MVP-jének, csapatával, a Pro Reccóval BL-t, szuperkupát, olasz bajnoki címet és olasz kupagyőzelmet nyerjen, s a világszövetség az év játékosának nyilvánítsa. A pólósoknak azért mégis jutott egy kitüntetés, mivel az év sportpillanata Vogel Soma aranyat érő utolsó ötösvédése lett Görögország ellen…

Az estnek több megható pillanata volt, hiszen Szilágyi Áron háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó fair play elismerésben részesült a márciusi budapesti világkupán bemutatott sportszerű cselekedetéért, azért az akcióért, amelyben látványosan adott vissza egy tust ellenfelének. A díjra Novák Katalin terjesztette fel a Nemzetközi Fair Play Bizottságnál, és a szervezet elnökének, Kamuti Jenőnek a társaságában ő is nyújtotta át.

Az utolsó díj volt a gála méltó befejezése, a MSÚSZ életműdíját vehette át ugyanis Schmitt Pál volt köztársasági elnök, kétszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a MOB volt elnöke, a NOB egykori alelnöke, aki visszatekintve igen hosszú és sikeres sportolói és sportdiplomáciai pályafutására, megköszönte családja, egykori sporttársai és legközelebbi munkatársai segítségét, és az olimpia közeledtével felidézte az ötkarikás ma is örök érvényű alapelvét.

Az év férfi sportolója: Szoboszlai Dominik (labdarúgás). Az év női sportolója: Érdi Mária (vitorlázás). Az év edzője: Marko Rossi (labdarúgás). Az év (hagyományos) csapata: a férfi labdarúgó-válogatott. Az év csapata egyéni sportágakban: a férfi kardválogatott. Az év fogyatékos sportolói: Kiss Péter Pál (kajak) és Ekler Luca (atlétika). Az év fogyatékosokból álló csapata: a szervátültetett asztalitenisz férfi páros. Az év sportpillanata: Vogel Soma (vízilabda) vb-aranyat érő kivédett ötméterese. Az év szabadidős sportrendezvényei: Hátsó Füves Futballmentő Túra és Jégpályák Éjszakája. Nemzetközi fair play díj: Szilágyi Áron. Az MSÚSZ életműdíjasa: Schmitt Pál.

 

Nyitókép: MTI