2024. szeptember 3., kedd

Első és második hely Mártélyon

A palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub versenyzői két érmet nyertek Mártélyon a III. Mártélyi keringő elnevezésű 6 órás ultramaratonon. A Horváth Dániel, Bukovec Gergő alkotta férfiváltó 74 km-rel az 1. helyen végzett, míg a Kádár Lara, Szekeres Lara, Sebők Csáki Tiana összetételű női váltó 69 km-t teljesítve a dobogó második fokára állhatott fel a Hódmezővásárhelytől 10 kilométerre fekvő városban.

Jánosi Elvira, a klub elnöke elégedett versenyzői teljesítményével, hiszen mindannyian nagyot futottak, és meglátszott az ulcinji edzőtáborban végzett munka. „A huszonkét váltót felvonultató mezőnyben a fiúk két körrel megelőzték a második helyen beért csapatot, így szerezték meg az első helyet, míg a lányokkal kapcsolatban nem gondoltam, hogy beérnek a második helyre. A futam elején a harmadik helyen álltak, húsz perccel a 6 óra letelte előtt pedig, amikor újra megnéztem a helyezést, már a második helyen haladtak két perccel a harmadik helyen futó váltó előtt. Ekkor Kádár Larát küldtem pályára, aki szintén mindent beleadott, és egy körrel a bronzérmes csapat előtt hozta be a váltót. A következő versenyünk Tapolcán lesz, 6 órás ultramaratonon, valamint 50, 42, 21 és 13 kilométeren állhatnak rajthoz a versenyzők. Mivel a két verseny meglehetősen közel van egymáshoz, így Tapolcán Dániel és Kádár Lara maratont fut, Gergő félmaratonon próbál egyéni csúcsot dönteni, Tiana első 21 kilométeres versenyén indul, Szekeres Lara pedig a 13 kilométeres futamra készül.”

Kádár Lara számára nem volt különösebben nehéz a verseny, hiszen ő általában hosszabb távokon indul: „Tetszett a rövid pálya és az is, hogy a váltóban gyakran váltottuk egymást. Tapolcán a maratont szeretném minél jobb idő alatt teljesíteni, meglátjuk, helyezésben ez mire lesz elég.”

Szekeres Lara kissé nehéznek találta a versenyt, de élvezte minden pillanatát. Tapolcán a 2–3. hely megszerzését tűzte ki célul. Sebők Csáki Tiana nehezebb futamra számított, és elégedettséggel tölti el, hogy minden kört 5 percen belül teljesített. Tapolcán a félmaratont két órán belül szeretné lefutni. Bukovec Gergő nem gondolta, hogy megnyerik a versenyt, ugyanis a futam alatt többször begörcsölt a lába, de a nehézségeket sikerült leküzdenie.

A következő versenyen a félmaratont 1 óra 38 perc alatt szeretné teljesíteni, ami új egyéni csúcsot is jelentene számára. Horváth Dánielnek is nagyon tetszett a mártélyi verseny, Tapolcán is szeretne hasonlóan jól teljesíteni.

A tapolcai verseny után Kádár Lara április 6-án Gyepükajánon a Backyard ultramaratonon indul, majd két májusi verseny után június első hétvégéjén Palicson rendezik az országos ultramaraton-bajnokságot, amelynek a Paligo Palus Ultramaratonklub lesz a házigazdája.

Nyitókép: A palicsi versenyzők edzőjükkel, Jánosi Elvirával (Fotó: A szerző felvétele)