2024. szeptember 3., kedd

Fragmentumok a zentai kosárlabdázás történetéből

Amikor a sporttörténet-kutató egy egésznek egy részét vagy darabját találja csak meg, akkor a „fragmentum” kifejezés mindenféleképp helytálló. A zentai kosárlabdázás esetében ez hatványozottan érvényes, hiszen történetük egyes időszakai igencsak foghíjasak. Némi segítséget, adatot nyújtott ugyan még 2001-ben Danica Novkov az 1954-ben alakult KK Mladost játékosa, majd legújabban Đurđev (Jankovics) Mária hajdani kitűnő kosárlabdázó archívumja, Jovica Stojšić kosárlabdaedző 1973–1983-as újságcikk albuma, Petar Terzić fényképei, emlékezései, Peđa Matić, a Zenta klubelnöke adatai és Milan Radonjić hajdani kiváló edző emlékei. De ezek csak töredékek...

Vajdaságban és szűkebb régiónkban a kosárlabdával 1924-ben ismerkedhetett meg a sportszerető ifjúság, az első próbálkozások azonban nem tudtak azonnal gyökeret ereszteni. Erre még 18 évet várni kellett, amikor Újvidék után több vajdasági városban is a sportegyesületek keretein belül megjelentek a kosárlabda szakágak: Szabadka, Zombor, Bácstopolya stb.

Zentán a kosárlabdázás a II. világháború után a Jedinstvo SE keretén belül szakágként vette kezdetét. 1945 és 1954 között szakágként, utána 1954-ben kivált, és megkezdte önnálló klubéletét Mladost név alatt. Ezt az évet vették a szervezők alapul, amikor nemrég a zentai sportcsarnokban a zentai kosárlabdázás 70 éves évfordulóját ünnepelték. 1954-ben katonáskodott Ranko Žeravica, és létrehozta az első fiú- és leánycsapatot, amelyek ettől kezdve hivatalos mérkőzéseket is játszottak. Már 1955-ben a leánycsapat Vajdaságban, 1956-ban Újvidéken pedig a fiú- és a leánycsapat is második lett Vajdaságban. 1964-től a Mladost a Szabadkai ligában játszott (egy szezon erejéig a Vajdasági ligában), 1970-ben pedig a Szerb ligában is szerepeltek. 1967-től a csapatot a következők képezték: Tomislav Bakalić, Jefta Jovanović, Srboljub Matić, Petar Terzić, Nestor Babin, Pantelija Matić, Vladimir Matić, Dimitrije Samardžić, Svetislav Petkov, Milan Muškinja, Dragan Milojević, Milan Drašković, Branko Dimić, Luka Anđelić, Brane Šećerov, Dimitrije Vukčević, Papić Nikola, Žika Branovački. 1970-től: Branislav Milenković, Marjano Đurović, Veselin Đurović, Siniša Ljesar, Dragiša Zeković, Gergely József, Boljanović Tihomir, Pavle Kulešević, Milenković, Ljupče, Fehér László, Novica Boškoćević, Milan Mačkaški, Bobić Pavle.

 

A Zenta kadétcsapata harmadik lett az országos bajnokságon 1983-ban

A Zenta kadétcsapata harmadik lett az országos bajnokságon 1983-ban

1973-tól Jovica Stojšić testnevelőtanár is bekapcsolódott a kosárlabdaedzői munkába s a leánycsapat munkáját irányította 1983-ig. A Tisza menti, az I. Vajdasági, és a II. Vajdasági női kosárlabdaligában szerepeltek, váltakozó sikerrel. A Tisza menti ligában többször voltak bajnokok, 1976-ban Vajdaság junior bajnokságán III., 1977-ben az I. Vajdasági ligában 2. helyezettek. 1982-ben a kadett korosztályban a lányok megnyerték Vajdaság bajnokságát, az országos bajnokságon pedig 6. helyezést értek el. Legnagyobb sikerüket a zentai kosaras lányok (Marijana Panić, Marija Živkov, Marica Ljesar, Puszti Gabriella, Tamara Kovač, Sanja Vučić, Zombori Éva, Vladana Tanović, Evetovics Eleonóra, Gordana Miličević, Branka Raičkovič, Máté Mónika, Dragana Đurić, Tamara Đurić) 1983-ban érték el, amikor bronzérmesek lettek az országos kadétbajnokságon.

1973. december 15. a Zentai Községi Testnevelési Szervezetek Szövetsége a legújabb törvények értelmében az eddigi képviselő rendszer helyett áttért a küldött rendszerre. Az ülésen elhangzott jelentésből kiderült, hogy a község területén 20 sportegyesület működött 1541 sportolóval (1130 férfi, 411 nő). A 18. sorszám alatt a Mladost kosárlabdaklub helyett már a Zenta név található. 1980-tól a Zenta férficsapatát Vladimir Birclin edzette, majd 1981-ben Bognár András testnevelőtanár egy rövid időre segítkezett az edzői munkában, 1988-tól 2000-ig pedig Milan Radonjić volt a kosárlabdaklub edzője. A 2000-es évek elején pedig már három kosárlabdaklub (Zenta 2000, Basket Star, Plavi Koš) működött a városban...

 

Meccsjelenet a Mladost mérkőzéséről – a Népkertben, salakon...

Meccsjelenet a Mladost mérkőzéséről – a Népkertben, salakon...

A jó kezdés után tehát a derült és borús időszakok váltogatták egymást. Több nemzedék küzdötte fel magát a selejtezőig, de ott mindig megakadtak pénzhiány miatt. Az anyagiak hiányában csökkent a lelkesedés, szétszóródtak a játékosok, jöttek az újabb hullámvölgyek a következő megszállott nekibuzdulásig. Egyszer kevés híján fizetett edzője is lett a zentai kosarazó lányoknak – papíron.

Az ország számos klubjában viszont a Zentáról elszármazott játékosok olykor szövetségi szintet értek el: Đorđe Konjović valahol a kezdetben az 1950-es években, Hegedűs Judit 1980-ban leányifjúsági válogatott is volt, míg a Topolčanka színeiben játszott. Senki sem vált prófétává zentai hazájában. A távozó zentai játékosok jó része viszont nem a játékot hagyta abba, csak klubot cserélt. Hegedűs az I. szövetségi ligában, a Vojvodinában is játszott, Đurdina Drča és Jankovics Mária az újvidéki II. szövetségi ligás Slavija Univerzalba távozott, Tomas Mirjana szintén az I. szövetségi ligás belgrádi Voždovacban, Vesna Radulov az I. vajdasági női ligás szabadkai Spartacus, Marija Vukarinović és Döme Karolina a II. vajdasági ligás moholi Partizán színét védte stb.

 

A lányok 1995-ben elsők lettek az országos McDonald’s bajnokságon

A lányok 1995-ben elsők lettek az országos McDonald’s bajnokságon

A legújabb időkben: a 2001. január 3-án alakult KK „Basket Star” legkiemelkedőbb játékosainak egyike Jelena Radonjić volt, aki tízévesen kezdte karrierét Marija Ninković edző irányításával. Alig egy évre rá a tehetséges fiatal sportoló már az országos válogatott juniorcsapatában tréningezett. Az általános iskola befejezését követően 2015-ben a Vojvodina csapatába igazolt át, ahol az ifik mezőnye mellett az első csapatnak is játszott. Egy évvel később a szövetségi kadétválogatott csapatkapitányának nevezték ki, de egy lábsérülés miatt sajnos nem tudott elutazni az Európa-bajnokságra. Még ugyanebben az évben a pécsi Rátgéber Akadémia növendéke lett. 2018. március 8. és 11. között Miskolcon rendezték a Nemzeti Leány Junior Bajnokság országos kosárlabdadöntőjét, melyen a zentai származású Jelena Radonjić kiváló játékával, kosárlabdázó teljesítményével és előtudásával 20 pontot szerzett PEAC-KA Pécs csapatának, mellyel hozzásegítette őket az országos bronzéremhez, ugyanakkor beválasztották a bajnokság all star ötösébe is.

És így tovább..., mígnem elérkezünk a 2024. évhez, amikor a zentai sportszövetség nyilvántartásában két kosárlabdaklub található: a 2018-ban alakult KK Zenta, és a 2021-ben alakult KK Tiszavirág. Rájuk vár az a feladat, hogy felvegyék és továbbvigyék a stafétabotot, folytassák a szép hagyományt, hogy a zentai kosárlabda-palántákból leendő bajnokokat, válogatottakat neveljenek. Hátha egyszer Zentán is lesz majd annyi pénz, hogy ne menjenek el a játékosok, hanem ide jőjjenek!

 

Nyitókép: A Mladost csapata a ’70-es években