2024. július 16., kedd
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Párizs

Jövő vasárnap kezdődik Párizsban az idény második Grand Slam tenisztornája, a Roland Garros. A többi három nagy tornától abban különbözik, hogy a résztvevők salakon játszanak. A spanyol Rafael Nadal 14 diadallal a csúcstartó. Senki sem nyerte meg a nagy tornák egyikét annyiszor, mint Nadal a párizsit. Két számjegyű serleget eddig csak Novak Đoković szerzett, aki Melbourne-ben, az Australian Openen 10 alkalommal bizonyult a legjobbnak.

Noha pályafutása első lépésit salakon tette meg, Đokovićnak éppen a párizsi vörös porban volt a legkevesebb sikere. A melbourne-i betonpályás 10-en kívül hétszer győzött a wimbledoni füvön, négyszer a New York-i betonon, és csak háromszor a Roland Garroson. A harmadikat tavaly nyerte, vagyis az idén ő lesz a címvédő, mint ahogyan Melbourne-ben is volt, de sikertelenül, és majd a nyár végén az US Openen is lesz. Tavaly Novak Wimbledonban nem nyert, ezért július elején csak a döntőért járó 1200 pontot védi.

Az idei Roland Garros azért is különbözik a korábbiaktól, mert hat héttel később ugyanott rendezik meg az olimpiai tenisztornát, salakon az elsőt, amióta 1988-ban az ötkarikáson a népszerű sportágat ismét műsorba iktatták. Az olimpia miatt találkozunk az idén a versenynaptár legfurcsább rendellenességével, hisz a két rangos salakos verseny között bonyolítják le a teljes öthetes füves idényszakaszt.

Függetlenül attól, hogy az olimpiai érmeknek a sport világában különösen nagy fajsúlya van, és hogy a legjobbak, bár meglehetősen ingadozó sikerességgel csaknem rendszeresen fellépnek, az olimpiai tenisz még egy 1000-es rangú torna színvonalával sem ér fel. Mint ahogyan a Roland Garros, az idei olimpia Rafael Nadal és Novak Đoković számára mégis különleges jelentőséggel bír. Lehet ugyanis, hogy a Roland Garros 14-szeres és háromszoros bajnoka egyformán utolsó alkalommal indul a párizsi Gramd Slamen, és nem fér hozzá kétség, mindkettőjük számára az idei lesz az utolsó olimpiai éremszerzési lehetőség. Nadal 2008-ban nyert olimpiai aranyat, Đoković ugyanakkor bronzot, és az időközben megrendezett három ötkarikáson egyikük sem állt dobogóra. Mégis, egyiküknek sem a Roland Garros serlege, és az olimpiai arany az igazi álma, a fő mozgatórugó a bizonyítási kényszer érzése, hogy 37 évesen is képesek lehetnek a legnagyobb sikerekre. Nadal a 2022-es Roland Garros óta semmit sem nyert és a sérülések miatt alig játszik, mégis hisz a dicső napok visszatérésében, Novakban pedig még lángol a tűz, hogy bebizonyítsa, az idei szokatlanul gyönge idénykezdet nem a valós kép, és vele együtt a vérmes szurkolói is hiszik, hogy az idén Párizsban, ahova 2007 óta – a csuklóműtét miatti 2018-at nem számítva – először érkezik a folyó idényben nyert serleg nélkül, megkaparinthatja a 25. GS-serleget, majd pedig immár a 38. évét taposva, a gyűjteményből hiányzó egyetlen trófeát, az olimpiai aranyat is.