2024. július 7., vasárnap
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A Kannibál letaszítva, Cav egyedül a trónon!

Történelem íródott a Tour de France szerdai ötödik szakaszán, és ez a szófordulat cseppet sem tűnik túlzásnak, hiszen Mark Cavendish a Saint Vulbas-i befutón roppant vakmerő és ügyes, technikás, egyúttal ellentmondást nem tűrően robbanékony sprinttel megnyerte a mezőnyhajrát, ami a Man-szigeti Rakéta 35. szakaszgyőzelmét jelentette a világ legrangosabb körversenyén. Cav a diadallal egyeduralkodóvá vált a Grand Boucle történetében, hiszen az utóbbi három évben, vagyis 2021 óta eddig a belga legendával, a Kannibállal, Eddy Merckxszel együtt ült a trónon 34-34 etapsikert számlálva. Egyúttal rendkívül valószínű, hogy Cavendisht hosszú ideig nem taszítják le az első helyről, a jelenleg aktív bringások közül ugyanis Tadej Pogačar áll a legjobban az örökranglistán 12-vel, de nem valószínű, hogy a főleg hegyi etapokon és időfutamokon nyerő szlovén karrierje végéig utolérheti Cavendisht, bármennyire is dominánsnak tűnik, amit jelenleg képvisel.

Poginak egyébként nem okozott semmiféle gondot megőrizni a kedden visszaszerzett sárga trikót, az etap elején kétfős szökés (Clément Russo, Mattéo Vercher) alakult ki, amit meglehetősen korán utolért a sprintre készülő mezőny. A hajrához közeledve egyre idegesebb főcsoportban több kisebb bukás is történt, de komoly tömeges baleset szerencsére nem, így jöhetett a száguldó tolongás a kis kelet-franciaországi községben. Itt az utolsó métereken is borzolódtak a kedélyek, a zöld ponttrikót megcélzó klasszis, Mads Pedersen 65 kilométeres tempónál bukott hatalmasat, de a többiek megúszták az esést, Cavendish pedig a fent részletezett módon ünnepelt.

Tour de France, 5. szakasz (Saint-Jean-de-Maurienne–Saint Vulbas, 177,4 km): Mark Cavendish 4:08:46 óra, Jasper Philipsen, Alexander Kristoff, Arnaud de Lie, Fabio Jakobsen a. i. stb. Az összetett állása: Tadej Pogačar 23:15:24 óra, Remco Evenepoel +45, Jonas Vingegaard +50 mp, Juan Ayuso +1:10, Primož Roglič +1:14 perc stb.

 

Nyitókép: Mark Cavendish történelmet írt a Tour de France-on (Fotó: Beta/AP)