2024. szeptember 1., vasárnap
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Törlés

A modern idők olimpiáinak műsora a 128 év alatt jelentősen megváltozott. Pontosabban, lassan kialakult a kb. 20 sportágat felölelő tartalom, amely mára pontosan 25-re emelkedett. Ezeken belül is vannak külön sportágak, például a röplabdában terem- és standváltozat, kerékpározásban országúti, pálya és terep, vizesben ott az úszás, műugrás és műúszás… Minden egyes játékokon a műsor, általában a szervezők tetszésétől függően, további néhány sportággal bővül, amely az idén például a falmászás és a breaktánc volt.
Nem vitatom, hogy mindezeknek a sportágaknak megvan a maga publikuma, túlnyomórészt világszerte ismertek, bár a népszerűségük és tömegességük vidéktől függően erősen változik. Mindennek eredménye, hogy a teljes műsort meglehetősen túlméretezettnek tartják, azzal, hogy mindenütt más és más sportág ellen van kifogás. Pontosan e vélemények sokszínűsége akadályozza meg a nem is ritkán kezdeményezett gyökeres változásokat. A múlt évtizedben például sok szó esett a birkózás és a modern öttusa törléséről, végül azonban csak e két sportág belső, kozmetikainak is nevezhető változása történt, és időközben, jóval kisebb ellenállással, egyes sportágak (sportlövés, kajak-kenu) versenyszáma csökkent.
Minden jel arra vall, hogy elérkeztünk egy régi és világszerte népszerű sportág, az ökölvívás kiiktatásához az olimpiai műsorból. Lévén, hogy az egykor, nagyobbára minden ok nélkül, nemes önvédelemnek is nevezett öklözés jelentős változásokon esett át, és mára már semmi nemesség nem maradt meg benne, nem meglepő, hogy egyre több ellensége van. Az öklözés kimondottan veszélyes tud lenni, ha nem két hasonló képességű harcos lép a szorítóba. Életveszélyes is, de talán még rosszabb, hogy nagy számban tartós agyi károsodással jár. Más sportágak is életveszélyesek tudnak lenni, de a sérüléseik általában, ha az ember nem éppen nagyon peches, csak könnyebben kiheverhető törések és zúzódások, nem pedig szétlöttyentett agyvelő.
Észrevehető, hogy eltolódtak az erőviszonyok, az egykori bokszhatalmak a nagy tornákra nem neveznek teljes csapatot és alig nyernek érmet. Párizsban például az USA, Bulgária, Nagy-Britannia és Írország csak egy-egy dobogót tudott, Kuba is csak kettőt.
A sportág legnagyobb gondja a NOB és a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) között már harmadik éve húzódó viszály. Az IBA orosz kezekben van, és minden lehetőséget kihasznál, például a sportra nézve teljesen szükségtelen botrányok kirobbantásával és az együttműködés megtagadásával, hogy az oroszok olimpiai kitiltását az ökölvívással bosszulják meg, ennek azonban biztosan nem a NOB issza meg a levét. Valószínűbb, hogy a többiek vonnak meg a rendületlenül kardoskodó IBA-tól minden jogot, és alapítanak egy új világszövetséget. Ha így történik, az lassú folyamat lesz, és ha Los Angelesben ökölvívótornát nem rendeznek, 2032-ben Brisbane-ben már vissza is térhetne a műsorba.

Nyitókép: Beta