2024. szeptember 15., vasárnap
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Negyeddöntő

Így festett a múlt század 90-es éveinek végén a szerbiai férfi csapatsportok sikerlistája: kosárlabdában olimpiai második, világbajnoki első, Európa-bajnoki első hely. Röplabdában olimpiai harmadik, vb-második, Eb-második hely. Kézilabdában vb- és Eb-harmadik, vízilabdában vb-harmadik, Eb-második. Fociban persze nem voltak ekkora sikerek, bár a válogatott kijutott az 1998-as vb-re a Magyarország elleni emlékezetes pótselejtező 7:1-es és 5:0-s győzelmei után, de ott a nyolcaddöntőben ráfutottak a hollandokra, és Mijatović felső lécre lőtt büntetője után a ráadásban kapott góllal 2:1-re veszítettek.

A felsorolás tíz dobogós helyezést tartalmaz, ami azt sugallja, hogy a tornák hajrájában a csapatok ütőképesnek bizonyultak. Nemcsak a játékosállomány, hanem a szakvezetőség is a kellő színvonalon volt. Egészen röviden: a szerbiai válogatottak felkészülten utaztak a versenyekre.

Abból az időből származik és elsősorban az olimpiai tornákra vonatkozik egy kapitányi magyarázat a média részére, hogy a bajnokságok legfontosabb mérkőzése a negyeddöntő, azt az akadályt kell sikerrel venni, hisz azután már szinte biztos az érem, ami pedig előzőleg a csoportban történt, egyáltalán nem fontos, a gondosan elkészített tervek szerint az is csak a felkészülést szolgálja.
A negyeddöntő a labdajátékokban aránylag új keletű dolog. Foci-vb-n például először 1954-ben játszották, Eb-ken 1996-tól, kosárlabdában az olimpián 1984-től, kézilabda-vb-ken a lebonyolítási rendszerek változatossága miatt csak 2007-ben…
Mivel az olimpiákon általában 12–16 válogatott indulhat, nem pedig 24, 32 vagy még több, mint a különféle vb-ken, egészen logikus, hogy a csoportok után a nyolc legjobb kuparendszerben folytatja, és annak napján kell kivágni a rezet.
A legutóbbi három olimpia csapatmérlege:

2016-ban kosárlabdában Szerbia alig továbbjutó, a csoportban negyedik volt, a negyedöntőben azonban megverte a másik csoportban győztes Horvátországot, majd visszavágott Ausztráliának. Női kosárlabdában Szerbia ugyancsak negyedik a csoportban, majd a negyeddöntőben megverte a másik csoportban győztes Ausztráliát, és bronzérmes lett. Női röplabdában Szerbia a csoportban harmadik, a negyeddöntőben legyőzte Oroszországot, majd visszavágott az USA-nak, és ezüstérmes lett. Férfi vízilabdában Szerbia csak negyedik volt, a negyeddöntőben legyőzte a csoportelső spanyolokat, majd az olaszokat és a horvátokat is.

2020-ban női kosárlabdában a negyeddöntőben a csoportbajnok Kínát verték meg, és bronzérmet nyertek. Női röplabdában a negyeddöntőben Olaszországra mértek vereséget, és bronzot nyertek. Vízilabdában Szerbia két vereséget jegyzett a csoportban, a negyeddöntőben Olaszországot verte meg, majd a két csoportgyőztest, Spanyolországot és Görögországot is.
2024-ben a sikerlista tovább rövidült. A negyeddöntőben csak a kosarasok (Ausztrália) és a vízilabdázók (Görögország) nyertek. Mivel szerintem a játékosállomány és a szakembergárda is egyre szegényesebb, a Los Angeles-i sikerek eleve kérdésesek.