2024. október 13., vasárnap
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Továbbjutók

Csoportküzdelmek során, függetlenül attól, hogy milyen mércék szerint dől el a továbbjutás kérdése, gyakran találkozhatunk a sajtóban azzal a megfogalmazással, miszerint X csapat vagy egyén a további eredményektől függetlenül már biztosította helyét a verseny következő szakaszában. Ez azt jelenti, hogy annyi győzelmet aratott már, vagy annyi pontot szerzett, esetleg olyan jó a győzelmi vagy gólaránya, hogy a folytatásban már nem eshet a sorrendben olyan helyre, amely nem szavatolja a továbbjutást. Ilyenkor előttük lehetőség nyílik a taktikai visszafogottságra, a megszokottnál kisebb erőbevetésre már a következő szakaszra pihenve, vagy pedig a sportszerű folytatásra, hogy ne az ő hozzáállásuk rontsa vagy javítsa a többiek, a még versenyben levők esélyeit.
Olyan sportágakban és versenyekben fordulhat ez elő, amelyeknél a teljes párosítást előre meghatározzák, mint például a foci-vb-k vagy -Eb-k első csoportszakasza, amikor nem lehet eleve elkerülni, hogy a mondjuk négyes csoport 2. fordulója után két csapatnak 2:0, a másik kettőnek pedig 0:2 legyen a győzelmi aránya. Elvben ezzel semmi gond, viszont ily esetben az utolsó forduló meccsei tulajdonképpen tét nélküliek, ami sehogyan sem kedvez a versenyek házigazdájának, mert erősen csökkentheti az érdeklődést, és ezzel a bevételt is.

Teniszben a csoportszakasz befejezése előtti továbbjutás az évzáró mestertornán lehetséges, ezért ott bevezették a szabályt, hogy csak az 1. fordulót sorsolják, a másodikban pedig a két győztes és a két vesztes találkozik, vagyis a 3. forduló mindkét, legrosszabb esetben egyik meccse döntő fontosságú.

A mestertornára az idény során szerzett pontokkal lehet eljutni. A legsikeresebb nyolc kapja a meghívót, emellett a sportban egyedülálló módon kivétel is létezik. Nem ritka eset a sérülés, így az ATP elhatározta, amit 2023-tól a WTA is átvett, hogy aki az idény során Grand Slam-tornát nyert, és mégsem gyűjtött elegendő pontot, mégis ott lehet a mestertornán, ha az idényt az első 20 között fejezte be. A gyakorlat azt mutatja, hogy a nagy tornák 2000 pontjával nagyon nehezen lehet kicsúszni a 20-ból.

Az ATP és a WTA külön figyelemmel és naprakész rendszerességgel követik és adják közre a pontállást, és az idény további szakaszában nyerhető pontok alapján ki tudja hirdetni a már továbbjutókat, és jelezni a további esélyeket. A GS-szabály 2022-ben volt nagyon fontos, amikor a Wimbledont a kitiltott oroszok miatt nem pontozták.

Több teniszstatisztikai honlap a fentiek értelmében közli az ATP és a WTA állását – de nem a két szervezet. Mindenki már a Roland Garros után tudta, hogy Alcaraz a GS-győzelmével biztos továbbjutó, az ATP viszont ezt csak a US Open után hitelesítette, amikor a spanyol már elérte a többiekre vonatkozó kellő ponthatárt, a WTA pedig még mindig úgy tesz, mintha a wimbledoni bajnok, cseh Krejčíková nem lenne továbbjutó.