2024. október 28., hétfő
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Irányított sorsolás

Amióta a sportban sorsolással döntik el a csoportok vagy fordulók párosítását, ritkán esett meg, hogy éppenséggel mindenki elégedett legyen. A sorsolás elvben tiszta szerencse kérdése, mivel azonban a lebonyolításban emberek is részt vesznek, gyakran akad kifogás, hogy valami szabálytalanság is lehet a dologban. Még több vitát szokott kiváltani az ún. irányított sorsolás, amivel azt óhajtják elkerülni, hogy esélyesek összekerüljenek a nyitókörökben, vagy pedig hogy a házigazda érdemtelenül legyen kiemelt, a verseny nézettségi és anyagi oldala miatt.

A teniszben is rendre irányított sorsolásról beszélhetünk, hisz a ranglisták alapján készül, ami lehetővé teszi, hogy a legjobbak csak a zárószakaszban futhassanak össze egymással. Amikor közzétették a rijádi Hat Király Slam bemutató tenisztorna nem a ranglistán alapuló, de ugyancsak irányított sorsolását, annak elkészítői azt a látszatot keltették, hogy az eleve elődöntősnek kinevezett Novak Đoković és Rafael Nadal ezzel nemcsak a teniszmúlt miatt részesült megkülönböztetett figyelemben, hanem hogy ők ketten a teniszrevü csillagai.
Nem vitás, hogy a sportág két nagy öregje, Roger Federerrel együtt minden idők legjelesebb triójának két tagja, megérdemli, hogy külön elbírálásban részesüljön, ahol csak meghívottként megjelenik. Kettőjük neve bizonyára csalogatta a szponzorokat és a jegypénztárhoz járulókat is, ám az égvilágon senki sem hihette, még ők maguk sem, hogy a tenisz két nagy öregje rabolja el a rivaldafényt. A szervezők elképzelése tulajdonképpen az volt, ami a végén meg is történt, ám amit a szerbiai média sem a bemutató előtt, sem aközben és még annak befejeztével sem akart tudomásul venni. Az egész itteni sajtóhad kizárólag Novak Đoković szemüvegén át látta az eseményt, a volt világelső szerbet vezette végig a főszerepben, míg a többiek csak a létszámot töltötték ki.

Ez nagyon messze járt a valóságtól, és csupán azt a célt szolgálta, hogy a szurkolók továbbra is csak Novak miatt legyenek teniszbarátok, és itthon ne csökkenjen a hazafias feszültség, amire a teniszező neve nagyon jól felhasználható.

Szóval Đoković és Nadal nemcsak a név és a tenisztörténelmi szerep szerint lett a rijádi revü első két kiemeltje. A szervezők ugyan örömmel hajtottak fejet a két híresség előtt, és nyúltak miattuk a kasszába, tudván, hogy a befektetés bőségesen megtérül, viszont az elképzelés az volt, hogy a jelen két legjobbja, Jannik Sinner és Carlos Alcaraz játsszon 3-3 meccset, Nadal pedig egyik búcsútornája utolsó napján szerb örök riválisával nosztalgiázzon, míg a 6 milliós fődíjról a lehető legrangosabb csattanónként az olasz és a fiatal spanyol döntsön. Mert ha Sinner és Alcaraz lett volna eleve elődöntős, Đoković és Nadal együtt, vagy csak az egyikük, már az első napon, a negyeddöntőben kieshetett volna, így nem kerül műsorra a 24-szeres és 22-szeres Grand Slam-bajnokok egymást kiérdemlő meccse.

 

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás