2024. július 29., hétfő

Feljutás vagy bennmaradás?

Péntektől október 13-ig az ausztriai Schwechat városában rendezik meg az Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország női válogatottjának az éremszerzés, míg Szerbia férfi és női, valamint Magyarország férfi nemzeti együttesének a feljutás a célja.

Az idei kontinensbajnokságon a csapatverseny mellett az egyéni és páros versenyszámok is helyet kaptak, azzal, hogy a csapatok megmérettetését igencsak lerövidítették, így a divíziókban 12-12 együttes szerepel, s nincsenek csoportok sem, hanem azonnal az egyenes kieséses rendszert alkalmazzák. Ez azt is jelenti, hogy mivel a magyar női válogatott kiemelt, így az első fordulóban nem kell asztalhoz állnia, a szombati második fordulóban, amely egyben már negyeddöntő is, pedig mindjárt az éremért játszik. A női csapat ezúttal már Tóth Krisztina nélkül szerepel, a hétszeres Európa-bajnok az idei vb után gyakorlatilag elbúcsúzott a válogatottól, mivel főmunkaidőben a bajor sportági szövetségnél dolgozik. Így Póta Georgina az együttes első számú játékosa, akinek Eb-részvétele a másfél hete elszenvedett sérülése után bizonytalanná vált. A Tóth Krisztinával párosban, valamint csapatban is Eb-aranyérmes játékosnak edzésen aláfordult a bokája, járni sem tudott. Amint Téglás Péter, a nők szövetségi kapitánya az MTI-nek elmondta, Póta állapota sokat javult, biztosan játszik az Eb-n, de teljes értékű edzésmunkát még nem tud végezni. Téglás hozzátette, nem szerencsés az új lebonyolítási rendszer, mivel csapata kiemeltként szombaton, első mérkőzésén rögtön az éremért játszik az ukrán–román párharc győztesével.

– Ez pech, mert beütés nélkül kell asztalhoz állnunk, míg az ellenfél már túl lesz egy mérkőzésen, ami óriási előny – mondta Téglás, jelezve, hogy egyéniben és párosban is sok múlik a kiemelésen, amelyet még nem ismernek.

A magyar férfi, valamint a szerbiai férfi és női válogatott a második vonalban, az úgynevezett challenge divízióban indul, s mindhárom együttesnek a célja a feljutás. Ehhez „csak” két meccset kell nyerni, ám például a szerbiai női válogatottnak az első mérkőzésen a 2008-as egyéni Európa-bajnok Ruta Paskauskienével felálló Litvánia lesz az ellenfele, majd győzelem esetén Svédország következne.

– Az elsődleges cél a feljutás, ha azonban az első mérkőzésen veszítünk, akkor mindjárt a bennmaradásért kell küzdenünk – mondta Mellik Zotán, a szerbiai női válogatott szövetségi kapitánya, s hozzátette, hogy igen pechesek, hiszen az előző Eb-n a 16 csapat közül a 11. helyen végeztek, mégis kiestek, s most a rajton mindjárt a litvánokkal kezdenek. – Összesen három mérkőzése lesz a válogatottnak, s az első kettő közül az egyiket meg kell nyernünk. A litvánok ellen nehéz jósolni, két egyforma csapat ez, 50 százalék esélyünk van a győzelemre. Vertük már meg őket Paskauskienével és nélküle is, akkor sem volt könnyű, most sem lesz az.

A II. divízióban a szerb férfi válogatott az első, a magyar pedig a második kiemelt, így nézve reális esélye van a feljutásra. Szerbia az Eb-n tanácsadói szerepet betöltő Aleksandar Karakašević nélkül áll majd asztalhoz, de nagyon nehéz dolga lesz, hiszen a belga–olasz meccs győztesével találkozik, utána pedig Szlovénia következhet, míg a magyarországi férfi válogatott első riválisa az ukrán–bolgár mérkőzés győztese lesz, győzelem esetén pedig várhatóan a románok következnek.

A magyar válogatott kispadján Eb-n debütál az új férfi kapitány, Pázsy Ferenc, akinek kinevezéséről szeptember 4-én döntött az elnökség.

– A cél, hogy visszajussunk az első vonalba, ehhez két meccset kell nyerni – nyilatkozott az MTI-nek Pázsy. – Kimondottan nehéz lesz, de ennek a csapatnak nem ez a szintje.

A szerbiai válogatott kerete, férfiak: Bojan Crepulja, Marko Jevtović, Pető Zsolt, Bojan Milošević. Szövetségi kapitány: Boris Vukelić.

Nők: Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Makszuti Anetta, Molnár Mónika, Andrea Todorović. Szövetségi kapitány: Mellik Zoltán.

A magyar válogatott kerete, férfiak: Fazekas Péter, Jakab János, Kosiba Dániel, Lakatos Tamás, Pattantyús Ádám, Szudi Ádám (csak egyéniben). Szövetségi kapitány: Pázsy Ferenc.

Nők: Ambrus Krisztina, Lovas Petra, Madarász Dóra, Pergel Szandra, Póta Georgina. Szövetségi kapitány: Téglás Péter.

Perić-Ranković és Paović is Európa-bajnok!

Az óbecsei Borislava Perić-Ranković aranyérmes lett a mozgássérülteknek az olaszországi Lignanóban befejeződött Európa-bajnokságán, miután a 4-es és 5-ös kategóriában a döntőben legyőzte a német Sandra Mikolascheket. A 6-os kategóriát az a vukovari születésű Sandra Paović nyerte meg, aki a 90-es években a jugoszláv korosztályos válogatottban és az ókéri csapatban szerepelt. A 30 éves asztaliteniszező, aki felnőtt Európa-bajnokságon többször is dobogóra állhatott a csapatverseny során, 2009. január 29-én súlyos közlekedési balesetet szenvedett Párizsban. A játékost még aznap este megoperálták Franciaországban. Az első hírek akkor még arról szóltak, hogy Paović már soha többé nem fog tudni járni, mivel az ötödik és a hatodik csigolyája sérült meg. A hihetetlen harciasságáról ismert játékosnő azonban nem adta fel, s az akaraterejének és a rehabilitációnak köszönhetően lábra állt, s 2013-ban már több versenyen is elindult.

– Az én helyzetváltoztatásom a többiekhez viszonyítva, lassabb, így nekem a technikára kell több hangsúlyt fektetnem. Miután megnyertem az Egerben megrendezett tornát, az ellenfelek elkezdték elmezeni a játékom, de én is figyeltem őket, megnéztem a felvételeket. Nagyon örülök az Eb-aranyéremnek, ez azonban csak egy állomás az olimpia felé vezető úton, mivel a célom, hogy 2016-ban a riói ötkarikás játékokon a dobogó legfelső fokára állhassak fel – mondta Paović