2024. július 29., hétfő

Bajsa hírnevét öregbíti

Truzsinszki Viktória a zentai Makszuti Anettával az oldalán a közelmúltban megtartott ifjúsági asztalitenisz-világbajnokságon párosban bronzérmet szerzett

A kiváló helyezést a hazai asztaliteniszsport újabb sikerének tekinthetjük.

– Szerbiában az ifjúsági világbajnokságok tízéves történelmében a miénk a harmadik dobogós helyezés. 2003-ban a chilei Santiagóban Fehér Gabriella és Tápai Éva páros ezüstérmes volt, 2006-ban az ausztriai Linzben Pető Zsolt és Fehér Gabriella vegyes párosban szintén a dobogó második fokára állhatott fel.

Mit tudhatunk a vb előzményeiről?

– A marokkói tornán való szereplésünk nagy kihívást jelentett számunkra. Mellik Zoltán szövetségi kapitány és Vladimir Zakić edző szakmai döntése nyomán Makszuti Anetta lett a páros másik tagja. Mérlegelve a világbajnokságon nyújtott teljesítményünket, a jó játékon kívül a csapatok sorsolásának köszönhetően a szerencse is mellénk állt.

A lassan elmúlt év is eredményekben bővelkedett.

– Újvidéki egyesületbe együtt kerültem a topolyai Fenyvesi Anna Zsófiával, akivel mintegy 10 éve sikeres párost alkotunk. Eredményesen szerepeltünk mind a hazai, mind a külföldi versenyeken. Az ausztriai ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet szereztünk, míg a franciaországi versenyen aranyat.

Tavaly rangos elismerésben részesültél.

– Topolya sportszövetsége ajánlására a 2012-es év legjobb egyéni sportolója címet kaptam, ami számomra nagy megtiszteltetést jelentett.

Időben lépjünk vissza a múltba. Hogy idéznéd fel a kezdeteket?

– Bajsán évtizedek óta foglalkoznak az asztalitenisz népszerűsítésével. Én Námesztovszki Béla felfedezettje vagyok, az ő nevéhez fűződik 1983-ban a helyi klub megalapítása. Hatéves koromtól foglalkozott velem, irányítása mellett jutottam el az első sikerekig. A későbbiekben Kucserke Attila edző csiszolta, tökéletesítette játékstílusomat.

Mikor szerepeltél először nagyobb versenyen?

– 2003-ban második elemistaként részvevője voltam Topolyán a Mészáros Tibor-emlékversenynek, ahol az igen erős mezőnyben a harmadik helyet szereztem meg. Ezután kerültem a topolyai asztaliteniszklubba, nagyon igyekeztem, hogy az új környezetben és körülmények között is a legjobb teljesítményt nyújtsam. Czini Gábor edző szakmai utasításai mellett eredményesen szerepeltem egyéni, páros és csapat kategóriában.

A 2007-es év igazi sikert hozott a számodra.

– Újvidéken szervezték meg az országos bajnokságot, ahol a fiatal kadét korosztályban a dobogó legfelső fokára állhattam fel.

A számos érem, oklevél és serleg hiteles bizonyítéka a kemény, néha emberpróbáló tevékenységnek.

– A sportnak köszönhetően sok hazai városban versenyeztem, de kinyílt a kapu a világ felé is. A volt jugoszláv tagköztársaságokon kívül több európai országban jártam, idén eljutottam az afrikai kontinensre is.

Az élsport miként egyeztethető össze a tanulással?

– A topolyai közgazdasági középiskola első két osztályát rendes hallgatóként végeztem el. Miután Újvidéken élek, sajnos itt nincs magyar nyelvű közgazdasági tagozat, így a harmadik osztályt magánúton végzem.

Újév küszöbén vagyunk, ami a fogadalmak, kívánságok ideje. A mesebeli jó tündér melyik három kívánságodat teljesítse?

– Több évre szóló kívánságaim vannak. Az első az, hogy kerüljek be a felnőttválogatottba, a második az, hogy sikeresen fejezzem be a tanulmányaimat, a harmadik pedig az, hogy kapjon nagyobb elismerést, támogatást a hazai asztaliteniszsport.