2024. szeptember 26., csütörtök
MAGYARKANIZSA

Szabadka nyerte az első minitornát

A kézilabda már hosszabb ideje nem fejlődik a Tisza menti régióban, holott korábban az adai, zentai és magyarkanizsai klubok jelentős szerepet játszottak a tartomány sportéletében. A kézilabda felélesztése érdekében az utóbbi időben mind nagyobb figyelmet szentelnek a legfiatalabbaknak, hiszen az utánpótlás-nevelésben van a sportág jövője.

E célból a magyarkanizsai Kanizsa Kézilabdaklub minitornát szervezett a fiatalabb pionírok számára. A versenyt, amelyre a magyarkanizsaiak és az adaiak 2-2, a zentaiak és a szabadkaiak 1-1 csapattal neveztek be, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tornatermében rendezték meg. A csapatokat két csoportba osztották. A körmérkőzéseket követően a helyosztó találkozókra került sor, a döntőben a csoportgyőztesek néztek farkasszemet egymással, és a mindent eldöntő mérkőzésen a Szabadka 12:5 arányú győzelmet aratott Ada II. csapata felett. A szabadkai csapatban Matković, Benák, Szalma, Bašić, Mazić, Burić, Konkaj, Tešović, Radovanović és Vasiljević, az ezüstérmes együttesben pedig Fehér, Jeftić, Holi, Gordos, Pintér, Győri, Pálfi és Ripcó léptek pályára. A bronzmérkőzésen Ada első csapata 11:5-re múlta felül Kanizsa első csapatát, az 5. helyet a zentaiak szerezték meg, Kanizsa második csapatának 17:8 arányú legyőzésével.

Az első minitorna fő célja az volt, hogy ez a korosztály is játéklehetőséget kapjon és versenyezhessen. A tornára a környező helységek hasonló korosztályú csapatait hívtuk meg, akik örömmel jöttek, és sportszerű játékkal tették sikeressé a versenyt. A torna előtt tartottunk egy bemutató mérkőzést Kanizsa és Zenta csapatai között, amelyen játszottak lányok is, mivel őket is igyekszünk bevonni a klub munkájába. A tornán két kanizsai csapat is fellépett, a Kanizsa I. csapatában a haladók, a Kanizsa II. csapatában a kezdők léptek pályára. Elmondhatom, hogy eredményesen megszerveztük ezt a kézilabdatornát, a visszajelzések alapján a vendégcsapatok is elégedetten távoztak, és ígéreteket kaptunk tőlük, hogy ők is meghívnak bennünket a náluk megrendezendő hasonló tornákra – mondta Ivković Ádám, a Kanizsa elnöke.

A Tisza menti kézilabdaközpontok közül Ada tartja magát a legjobban, ahol két klub is működik: a férfi Potisje Pleteks és a női Halász József:

Az a baj, hogy nálunk nincs bajnokság minikézilabdában, így csak tornákon tudunk részt venni. Ott vagyunk a legfontosabb versenyeken, fontos lenne azonban, hogy a gyerekek minden hétvégén játsszanak. Adán minden év végén sok csapat részvételével megszervezzük a Mikulás-kupát, amikor a tehetségeink külföldi gyerekekkel is összemérhetik tudásukat. Az is gondot okoz számunkra, hogy az idősebb korosztályokból több fiatal Magyarországra távozik a tanulmányaik miatt – mondta Kis Sándor, a Potisje Pleteks edzője.

Eredmények, I. csoport: Ada II.–Kanizsa I. 13:5 (3:3), Kanizsa I.–Kanizsa II. 13:7 (6:2), Kanizsa II.–Ada II. 0:10 (0:5). A sorrend: 1. Ada II. 4, 2. Kanizsa I. 2, 3. Kanizsa II. 0 pont. II. csoport: Ada I.–Zenta 10:8 (5:0), Zenta–Szabadka 11:25 (7:10), Ada I.–Szabadka 8:10 (5:5). A sorrend: 1. Szabadka 4, 2. Ada I. 2, 3. Zenta 0 pont. Az 5. helyért: Zenta–Kanizsa II. 17:8 (15:1). A 3. helyért:Kanizsa I.–Ada I 5:11 (2:7). Döntő: Ada II.–Szabadka 5:12 (1:7)