2024. július 30., kedd

Kézilabda

Vb-elődöntőről álmodnak a magyar kézisek - Dániából egyenes út vagy selejtező vezethet a riói olimpiára

Magabiztosan készül a december 5-én, szombaton rajtoló női kézilabda-világbajnokságra a magyar válogatott, amely a tavalyi, horvátokkal közösen megrendezett Európa-bajnokság 6. helye után jóval komolyabb eredményről álmodik.

A keret nem változott drasztikusan az elmúlt egy évben, a legszembetűnőbb változás, hogy a tavalyi Eb nagy felfedezettje, Tóth Gabriella ezúttal nem lehet ott a pályán, a győri irányító elülsőkeresztszalag-szakadást szenvedett szeptemberben. Szülés után visszatért viszont a keretbe az egyre jobb formába lendülő Görbicz Anita és Zácsik Szandra, akikkel a támadójáték sokkal stabilabb és eredményesebb lehet.

Meglepetésre még a november elején kihirdetett nagyon bő keretben sincs benne a hazai mezőny egyik legeredményesebb – ráadásul balkezes – jobbátlövője, Kovács Anna, de a szakvezetés szerint nincs a legjobb négy kapus között Szikora Melinda sem, aki a szerb Katarina Tomašević sérülését követően szinte egymaga vitte BL-középdöntőbe a Ferencvárost.

Pálinger Katalin csapatmenedzser szerint ez semmit sem jelent, a szakmai stáb figyeli Szikorát, és nyitva van előtte is a válogatott kapuja. „A motivációnk is kiemelkedő, a felkészülés jól sikerült. Ami a kapusainkat illeti, három jó formában lévő, de különböző stílusú játékossal vágunk neki a vb-nek, optimista vagyok” – mondta.

Jó hangulatban várjuk a világbajnokságot, úgy érzem, jó esély van az eredményes szereplésre. Az első három csoportellenfelünkre külön is készülünk, és már várjuk a Tunézia elleni szombati rajtot” – nyilatkozta Németh András szövetségi kapitány, aki kiemelte, hogy remek lehetőségek mellett dolgozhatott a csapat, a játékosok jó formában vannak, de azt sajnálta, hogy csak egy gyengébb Ukrajna ellen sikerült felmérni, hogy hol is tart az együttes.

A kapitány 18 fős kerettel utazik Dániába, az elmúlt napokban együtt készülő játékosok közül Korsós Dorina marad Magyarországon tartalékként.

Hogy mi lehet a cél? Természetesen csakis az olimpia, abban persze különböznek az elképzelések, hogy mire lehet alkalmas a jelenlegi keret. „Bizakodó vagyok, mert a mostani válogatottól a legjobb négy közé jutás sem lehetetlen. De a legboldogabbak természetesen akkor lennénk, ha közvetlenül kijutnánk az olimpiára” – árulta el titkos, világbajnoki aranyérmes álmát a ferencvárosi irányító, Szucsánszki Zita.

A szövetség hivatalos célként az olimpiai kvalifikáció közvetlen megszerzését vagy az ötkarikás selejtezőn való részvétel kiharcolását, azaz a legjobb hét közé kerülést fogalmazta meg. Amennyiben selejtezőt vívhatna a csapat, az MKSZ mindent elkövetne, hogy Magyarország kvalifikációs tornát rendezhessen.

Ha a csapat a világbajnokságon megszerzi az olimpiai kvalifikációs tornán való szereplés jogát, a prémium újabb 12 millió forint, a Rióba való kijutás pedig újabb 24 millió forint jutalmat jelent.  P. L.

Szerbek a legjobbak nélkül

Szerbia helyzete sokkal pikánsabb a vb előtt. Mint ismeretes, a múlt világbajnokságot Szerbiában rendezték meg, a házigazda lányok fergeteges játékkal egészen a döntőig jutottak, és ott sem voltak esélytelenek a brazilok ellen, de végül az ezüstérem jutott nekik. Dániában tehát egyáltalán nem mindegy, miként végeznek, de ismeretes, hogy az akkori felállításból a négy talán legjobb játékos a Saša Bošković szövetségi kapitánnyal szembeni személyi ellentétek miatt már jó ideje bojkottálja a válogatottat, s még a közelmúltban is találgattak, vajon Szerbia csapata végül mégis a legjobb felállásban lép-e majd pályára, vagy a kapitány kénytelen pótolni a legjobbakat. Mivel a honi szövetség láthatóan Bošković oldalára állt, Andrea Lekić, Sanja Damnjanović, Dragana Cvijić és Katarina Tomašević továbbra sincs a csapatban, így máris leszögezhető, hogy Szerbia nem a legjobb összetételben utazott el Dániába, amit egy igen szerencsétlenül megválasztott torna előzött meg Brazíliában, ahol a négy nemzet viadalán Szlovénia, majd Argentína és Brazília lett volna az ellenfél. A tornából azonban nem lett semmi, mert az óriási esőzés miatt beázott a Nilson Nelson Sportcsarnok, így Szlovénia ellen nem is léptek pályára, Argentína ellen csak 10 percet játszottak (és 6:5-re vezettek), majd legvégül a házigazda világbajnokokkal mégis összecsaptak, és 24:23-as vereséget szenvedtek.

Mindezek mellett nem túl meglepő, hogy Bošković még tegnap sem tudta pontosan megmondani, kik lesznek a keretben, mert vannak sérültek is, így például az egyik legtapasztaltabb és legjobb játékosa, a csapatkapitány Sanja Rajović, aki nem utazott el társaival Brazíliába, hanem Belgrádban gyógykezelték, és mostanra ígérték a végső „kórképet” vele kapcsolatban. Így annyit tudunk mondani, hogy Brazíliában a Radosavljević, Krpež, Trifunović, Štebin, Živković, Janjušević, Risović, Georgijev, Radojević, Bendelier, Kačaravić, Stoiljković, Liščević, Patrović, Prijović, Kolundžić összetételű gárda játszott, ami feltételezhetően a vb-n sem fog túlságosan változni.

S mit mondhatnánk a csoportról? Egy biztos: pokoli! A szerbek szombaton 15.45-től a torna egyik fő esélyesének számító montenegróiakkal kezdenek, majd libasorban a magyarok (vasárnap, 18.30), a házigazda dánok (kedd, 20.45), a japánok (szerda, 18.30) és a tunéziaiak (péntek, 18.30) következnek. A csoportokból az első négy-négy jut tovább, és meglátásunk szerint Szerbiának még ezért a helyezésért is meg kell majd szenvednie, mert bizony könnyen megtörténhet, hogy három vereséggel rajtolnak.

Hálátlan dolog azonban jósolni, mert 2013-ban sem sokan gondolták, hogy a döntőig juthatnak. Most azonban maradjunk annyiban, nagy dolog lesz, ha kiharcolják a selejtezőkre való jogot, az meg egyenesen főnyeremény, ha kijutnak Rióba.