2024. július 30., kedd
KÉZILABDA

Ha Norvégia megnyerné a vb-t…

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöke sportszerűnek tartaná, ha Németh András szövetségi kapitány lemondana. A vb 11. helyén végzett együttes sorsa már nincs a saját kezében: kizárólag akkor vehet részt a tavaszi selejtezőben, ha Norvégia megnyeri a vb-t, Montenegró és Franciaország pedig bejut a legjobb hét közé. Ebben az esetben a norvégok a tavalyi Eb-n második helyen záró spanyolokat kijuttatják az olimpiára. A vb-n már búcsúzott Eb-harmadik svédek és az Eb-hatodik magyarok a földrészi pluszkvóta alapján jutnának indulási joghoz a kvalifikációs tornán, mivel – norvég aranyérem esetén – Európa mint legjobb földrész plusz részvételi lehetőséget kapna.

Ezen feltételek egyidejű teljesülése nem lehetetlen, hiszen a norvégok olimpiai és Európa-bajnokok, a másik két gárda pedig szintén az elithez tartozik.

A 2014 februárjában kinevezett kapitány megbízatása elvileg a riói olimpia végéig szól, de ha a csapat nem jut ki a játékokra, akkor a kvalifikációs folyamat végén újratárgyalhatják a szerződést. A mostani vb előtt az volt az MKSZ elvárása, hogy a csapat vagy egyenes ágon jusson ki az olimpiára, vagy harcolja ki a selejtezőn való részvétel jogát.

Kocsis Máté, a szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában szóba hozta a kapitány jövőjét:

Németh András sportszerű ember, egy szövetségi kapitánynak ilyen helyzetben pedig csak egy sportszerű lehetősége van, az, ha lemond” – fogalmazott. A kapitány ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerződése addig él, amíg van esély a kijutásra.