2024. július 18., csütörtök

„Mindig csak a következő ellenfélre koncentrálunk”

Milorad Krivokapić helyzetjelentése a pénteken kezdődő vb előtt

Holnap este a Spanyolország–Algéria-mérkőzéssel kezdetét veszi a spanyolországi férfikézilabda-világbajnokság, amelyen Magyarország a D jelű hatosban a házigazdával, Algériával, Ausztráliával, Egyiptommal és Horvátországgal méri össze az erejét. A magyar válogatott első mérkőzését szombaton 19 órakor az az Egyiptom ellen játssza, amely a vb előtti utolsó felkészülési mérkőzésén kiütéses, 34:19 arányú győzelmet aratott Szerbia ellen. Arról, hogy hogyan sikerült a felkészülés, és mire számít a csapat és a szakvezetés a tornán, Milorad Krivokapićot, a magyar nemzeti csapat zentai származású jobbátlövőjét kérdeztük, akit tegnap éppen két edzés között sikerült elérnünk.

Hogy érzi, hogy sikerült a világbajnokságra való felkészülés?

– Még tart, tegnap két edzést tartottunk, olyan dolgokat gyakoroltunk, amelyekről úgy éreztük, hogy még hiányosságok vannak bennük. A magyar csapatban sérülés miatt nem lehet ott Fazekas Nándor, Ilyés Ferenc, Iváncsik Tamás, Laluska Balázs és Pérez Carlos, így Mocsai Lajos szövetségi kapitánynak komolyan át kellett alakítania a keretét, és várhatóan több játékosra a megszokottnál több feladat hárul majd. Erre vonatkozott következő kérdésünk.

Jelentősen átalakult a keret a sérülések miatt. Milyen pluszfeladatokat kell megoldaniuk?

– Ez ilyenkor normális, és mindenki, aki a sérültek helyére jött, tud hozzátenni a csapat erejéhez, nagyon jó játékosokról van szó. Biztos, hogy több feladat vár mindenkire, igyekszünk helyettesíteni a sérülteket, betömni a réseket.

Egyiptom ellen kezdik a világbajnokságot. Milyen mérkőzésre számít?

– Nem ismerjük őket túlzottan, a mai (szerdai – a szerző megjegyzése) edzés után lesz videózás, úgy készülünk belőlük. Annyit tudunk, hogy a napokban nagyon megverték Szerbiát hazai pályán, és biztos, hogy nagyon komoly csapatról van szó.

Ki számít a legnehezebb ellenfélnek ebben a csoportban? A spanyolok és a horvátok?

– Annyira nem nézünk előre, mindig csak lépésről lépésre haladunk, mindig csak a következő mérkőzésre készülünk, mert sokszor előfordul, hogy olyan hibába esik az ember, hogy valamelyik ellenfélre koncentrál, aztán olyan csapattól szenved vereséget, amelyik papíron gyengébb ellenfélnek számít. Mindig csak a következő ellenfél érdekel bennünket.

Nem volt túl sok idő a felkészülésre, elvégre egyes bajnokságokban még karácsonykor is forduló zajlott. Ennek lehet hátulütője?

– Ez szokott így lenni, habár a bajnokságok később, január 20-a körül szoktak folytatódni, a világbajnokság viszont már 11-én elkezdődik. De ahogy nekünk, más válogatottaknak is ugyanennyi idejük volt a felkészülésre, úgyhogy ez nem jelent semmiféle hátrányt a többiekkel szemben.

Mik a célok, Ön milyen eredményben reménykedik?

– A szakvezetés célkitűzése, hogy a magyar csapat a legjobb nyolc között végezzen. Ha ennél többet is sikerül elérni, akkor annak biztosan nagyon fog örülni mindenki. Én nem szeretek, nem szeretnék jósolgatni, mindenki adjon ki magából mindent, aztán meglátjuk, hogy az mennyire lesz elég.

Az olimpián 4. helyen végzett a csapat. A világbajnokság nehezebb versenysorozat?

– Szerintem az Európa-bajnokság a legnehezebb, mivel nincs gyenge ellenfél. Az olimpia azért nehéz, mert csak 14 játékossal lehet végigjátszani. A világbajnokság lassan közelít az Eb színvonalához, egyre több a minőséges ellenfél, lassan már senkit sem szabad előre leírni. Mindegyik tornának megvan tehát a maga nehézségi faktora.