2024. július 18., csütörtök
FÉRFIKÉZILABDA-VB

A horvátok ellen ezúttal sem ment

Emlékezhetnek, 2012 nyarán, a londoni olimpia bronzmeccsén a magyar férfikézilabda-válogatottnak a horvát nemzeti csapatot kellett volna megvernie, hogy érmet szerezzen, ám Horvátország akkor szinte esélyt sem adott Magyarországnak, és végül 7 gólos különbséggel, 33:26-ra nyerte a meccset és egyben a bronzérmet is. Ezúttal a spanyolországi világbajnokság D csoportjának 3. fordulójában feszült egymásnak a két együttes, és a horvátok most sem kegyelmeztek, 15:11-es félidőt követően 30:21-re nyert a magyar csapat ellen.

Nagy László és a horvát Domagoj Duvnjak (MTI Fotó: Kovács Anikó)

Nagy László és a horvát Domagoj Duvnjak (MTI Fotó: Kovács Anikó)

Az elején még tartották magukat Mocsai Lajos tanítványai, a 11. percben még csak eggyel mentek a horvátok (4:5), ekkor azonban egy 4:0-s sorozattal a 17. percre elhúztak 5 góllal (4:9). Nagy László 6 perc alatt lőtt 4 góljával az 27. percre még sikerült visszakapaszkodni 3 gólos különbségre (10:13), ennél azonban már egyszer sem lett kisebb a hátrány a találkozó végéig. Sőt! A második félidő első 3 percében 4:0-s sorozatot produkáltak a horvátok (19:11), és az addigra kiharcolt előnyüket még növelték is a végéig. Magyarország 6 gólra még felzárkózott egyszer, a 42. percben (17:23), ám az utolsó 18 percben mindössze 4-szer talált be ellenfelének, így még az is szerencse, hogy nem kaptak ki sokkal nagyobb arányban.

Magyarország csütörtökön a házigazda és az előző vb-n bronzérmes Spanyolországgal csap össze – amelytől az olimpia csoportkörében 33:22-re kapott ki –, és alaposan fel kell gyűrnie a gatyaszárat, mert amennyiben kikap, valószínűleg a csoport harmadik helyén végez, és elnézve a C csoport alakulását, onnan valószínűleg a szlovén–szerb duó egyikét kapja a legjobb 16 között.

A mérkőzés jegyzőkönyve

D csoport, 3. forduló

Horvátország–Magyarország 30:21 (15:11)

Madrid, 6000 néző. V.: Geipel, Helbig (németek)

Horvátország: Alilović (12 védés), Ivić (1 védés), Čupić 8 (3), Kopljar 6, Duvnjak 5, Vori 1, Bićanić 2, Štrlek 3, Gojun 2, Vuković, Musa, Mandalinić, Stepančić 2, Horvat, Šprem 1.

Magyarország: Mikler (9 védés), Tatai (3 védés), Harsányi 3 (1), Nagy L. 4, Császár 3, Zubai 1, Nagy K. 2, Iváncsik, Schuch, Mocsai, Lékai, Krivokapics 3 (3), Vadkerti A., Szöllősi 5, Putics, Ancsin.

Kiállítások: 4, ill. 4 perc

Hétméteresek: 3/3, ill. 8/4

NYILATKOZATOK

Császár Gábor: „A horvátok nagyon készülhettek ránk, remekül védekeztek. Az elején elbizonytalanítottak minket, mi pedig jó partnerek voltunk, hogy játsszák a játékukat, rengeteg hibát vétettünk.”

Iváncsik Gergő: „Az első félidőt jól kezdtük, felvettük a harcot, de egyszer csak történt valami. Mintha gödörbe léptünk volna. Onnantól kezdve végig uralták a mérkőzést, és sajnos be kell látni, hogy simán megvertek minket.”

Mocsai Lajos: „Azt kell mondanom, szinte semmivel sem lehetünk elégedettek, mivel rengeteg technikai hiba csúszott be a játékunkba. Meg kell nézni majd videón, hogy mi volt a baj a visszarendeződésekkel, mert azt gondolom, hogy ilyen eladott labdákkal nem lehet mérkőzést nyerni.”

Slavko Goluža: „Gratulálok kollégámnak, Mocsai Lajosnak és csapatának a remek mérkőzéshez. Nem tudom, hogy mi történt a magyarokkal ma, de elsősorban a saját, még igen fiatal csapatomat kell dicsérnem. Mindent megtettünk, hogy nyerjünk a nagyon erős magyar csapat ellen, amely a legjobbak közé tartozik ezen a tornán.”