2024. július 18., csütörtök
FÉRFIKÉZILABDA-VB

Ma a dánok következnek

Hétfőn este a magyar férfikézilabda-válogatott remek játékkal szinte kiütötte Lengyelországot a Spanyolországban zajló világbajnokság nyolcaddöntőjében. Az első félidőben a lengyelek még tudták tartani a lépést, az a játékrészt még csak egy góllal, 10:9-re nyerte a magyar csapat, a másodikban viszont magasabb fokozatba kapcsolt és végül nyolcgólos, 27:19-es győzelmet aratott.

A magyar csapat kiválóan védekezett, a mérkőzés legjobbjának a kapus Mikler Rolandot választották meg, Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint éppen a védekezésnek köszönhető ez a győzelem, annak, hogy a lengyelek legjobbjait sikerült néhány gólon tartani: – A védekezés volt a siker alapja, a lengyelek Bundesliga-kulcsembereit három-öt gólon tudtuk tartani. Kezünkben tartottuk a meccset, belekényszerítettük őket a gyors lövésekbe, nagyszerű kapusteljesítménnyel, remek védekezéssel sikerült indításgólokat is szereznünk. Óriási csata volt, és nagy siker ez a nyolc közé jutás a magyar kézilabda számára.

A magyar csapat a negyeddöntőben az aktuális Európa-bajnok Dániával csap össze, és legalább ilyen, vagy ennél még jobb teljesítményre lesz szüksége, hogy a tornán eddig veretlen északiak ellen is legyen esélye a továbbjutásra.

A hétfői nyolcaddöntők után az is kiderült, hogy Szerbia a 11. helyen zárta a tornát, 6 pontjával és +11-es gólkülönbségével.

A negyeddöntőben a magyar–dán összecsapás mellett francia–horvát, spanyol–német és orosz–szlovén csatát rendeznek, az elődöntőben az első két mérkőzés és az utóbbi két meccs győztesei találkoznak majd.

A mérkőzés jegyzőkönyve

Nyolcaddöntő

Magyarország–Lengyelország 27:19 (10:9)

Barcelona, 5000 néző. V.: Geipel, Helbig (németek)

Magyarország: Mikler (12 védés), Harsányi 3, Nagy L. 3, Lékai, Zubai, Nagy K. 2, Iváncsik 6, Schuch, Császár 5, Mocsai 3, Putics 2, Krivokapics, Szöllősi 3.

Lengyelország: Szmal (8 védés), Wichary (1 védés), Orzechowski 1, K. Lijewski 2, Kubisztal 3, B. Jurecki 5, M. Jurecki 1, Wisniewski 3, Jaszka 1, Bielecki 2, Grabarczyk 1, Bartczak, M. Lijewski, Syprzak.

Kiállítások: 4, ill. 4 perc

Hétméteresek: 2/1, ill. 3/1

NYILATKOZATOK

Császár Gábor: – Ismerem a dánokat, két évig ott játszottam, sokat tanultam tőlük, amit tudok majd hasznosítani ellenük. Nem készülünk senki ellen külön a dán csapatból, tagjai csapatként erősek, csapatként kell felvennünk velük a harcot.

Harsányi Gergely: – Nagyon boldog vagyok, hogy a csapat ilyen nagyszerűen teljesített, ez is azt mutatja, hogy ez egy baráti társaság, amelynek a tagjai a pályán is meghalnak egymásért. Ma is kisegítettük egymást, a védekezés szenzációs volt, ezúttal rendkívül türelmesen és intelligensen játszottunk.

Ulrik Wilbek: – A kiegyenlített első félidő után a magyarok domináltak a másodikban, a lengyelek pedig teljesen összeomlottak. Nagy László személyében a magyaroknak van egy klasszisa, aki a védelemnek is alappillére. A magyaroknak majdnem minden pozícióban van két erős emberük. Az olimpián csak szorosan nyertünk, de azóta fejlődtünk, ám ugyanez elmondható szerdai ellenfelünkről is.

Veselin Vuković: – Már a megérkezésünk előtt is mondtam, hogy nekünk jobban megfelelne a torna régi legbonyolítási módja, ahol a második csoportkörben lehetőségünk adódott volna a javításra. A legnehezebb utat választottuk. Hogy 9. vagy 16. helyen végez-e egy csapat, csaknem mindegy. Az egyetlen kérdés, hogy hiszünk-e egymásban, egymásnak, vagy sem. Én soha nem veszítettem el a játékosaimba vetett hitem, de abban már nem vagyok biztos, hogy ők is hisznek bennem.