2024. július 16., kedd
ABA-LIGA

Punter-parádéval a Partizan!

Kerek egy évtizede várt arra a Partizan, hogy újra a regionális ABA-liga trónjára üljön, de a Crvena zvezda elleni örökrangadó-finálé ötödik, csütörtök esti összecsapásán végre összejött a diadal az utóbbi években szerényebb hazai eredményekkel büszkélkedhető gárdának. A Štark Arénában rendezett aranymeccs fekete-fehér hengerrel kezdődött, hiszen egy negyed után 30:18, a nagyszünetben pedig 54:34 állt a kijelzőn. A Zvezda azonban egy 34:21-es harmadik játékrésszel visszajött a csatába, és – mivel nincs örökrangadó dráma nélkül – a zárónegyed közepe táján többször csupán 4-5 pontos lemaradásban járt (79:75, később 81:76). A hajrára azonban visszanyerte magabiztosságát Željko Obradović legénysége, koncentrált végjátékkal megőrizte előnyét, és végül megérdemelten nyert. A meccs hőse Kevin Punter lett, aki négy perc híján végig pályán volt, és klasszis hatékonysággal emelgette a labdákat: a ketteseket 8/11-gyel, a triplákat 3/6-tal, a büntetőket pedig 7/8-cal dobta, vállára véve csapatát a diadal felé vezető úton.

A Partizan 2013 óta először nyerte meg a regionális bajnokságot (Fotó: Koš Magazin)

A Partizan 2013 óta először nyerte meg a regionális bajnokságot (Fotó: Koš Magazin)

A női Európa-bajnokság két későbbi negyeddöntőjében a belga–szerb meccshez hasonlóan felborult a pálya, Franciaország Montenegrót, Spanyolország pedig Németországot mosta le. Utóbbi eredmény azt is jelenti, hogy a magyar lányok ma (szombaton) 17.45-től a spanyolokkal játszanak a döntőbe jutásért.

ABA-liga, döntő: Partizan–Crvena zvezda 96:85 (a sorozatot a Partizan nyerte meg 3:2-re). Női Eb, negyeddöntő: Franciaország–Montenegró 89:46, Spanyolország–Németország 67:42. Az elődöntőben (ma): Spanyolország–Magyarország, Belgium–Franciaország.

NBA

Wembanyama hivatalosan a Spursben

A tengerentúli elitligában lebonyolították a legfontosabb nyári szezonközi eseményt, a játékosbörzét, ami idén kevés izgalmat hozott, legalábbis ami az első kiválasztottat illeti, hiszen a néhány héttel ezelőtti draftlottón már eldőlt, hogy a San Antonióé az első név kimondásának joga, ez pedig a várakozásoknak megfelelően a szupertehetséges, már most generációs tehetségnek tartott francia Victor Wembanyama lett. A további előkelő helyeken sem történt meglepetés, másodikként a Charlotte Brandon Millert, harmadikként a Portland Scoot Hendersont, negyedikként a Houston Amen Thompsont, ötödikként pedig a Detroit Ausar Thompsont választotta. A 42. helyen a Washingtonhoz került a Partizan 20 éves szerb center-erőcsatára, Tristan Vukčević.

Nyitókép: A Partizan 2013 óta először nyerte meg a regionális bajnokságot (Fotó: Koš Magazin)